OSN tlačí Izrael k podpisu smlouvy o nešíření jaderných zbraní

Mezinárodní konference OSN vyzvala Izrael, aby umožnil kontroly svých nukleárních zařízení a aby podepsal Smlouvu o nešíření jaderných zbraní. Tyto požadavky obsahuje závěrečný dokument rozhovorů, které po měsíci skončily v New Yorku. Jednali tam zástupci skoro dvou set zemí. Shodli se na tom, že celý Blízký východ by měl být vyhlášen za bezjadernou zónu. O sporném íránském jaderném programu se ale v závěrečné deklaraci nic nepíše.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova OSN v New Yorku

budova OSN v New Yorku | Foto: Miroslav Konvalina

Teherán si dokument pochvaluje. Izrael naopak tvrdí, že výzva světového společenství je pokrytecká. Ponechává totiž stranou, že Smlouvu nepodepsaly kromě židovského státu také Indie a Pákistán, a že Severní Korea od ní odstoupila. Jeruzalémské vládě vadí i to, že konference nekritizuje Írán.

Spojené státy výzvu k bezjadernému Blízkému východu také podpořily. Prezident Obama ale prohlásil, že má ‚vážné výhrady‘ k tomu, že konference vyzdvihla jediný Izrael.

Ten se stal ústředním tématem z podnětu muslimských států. Vadí jim, že Západ kritizuje Írán, který čelí pouhému podezření z jaderného zbrojení. Izrael, který má desítky jaderných hlavic, prý ale kritice a kontrole uniká.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme