BP se nepodařilo zastavit únik ropy do Mexického zálivu

Pokus společnosti BP ucpat poškozený vrt v Mexickém zálivu skončil neúspěšně. Dosud se přitom považoval za úspěšný. Firma podle agentury Reuters nyní zvažuje další postup.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná skvrna u pobřeží Louisiany

Ropná skvrna u pobřeží Louisiany | Zdroj: ČTK

Společnost BP při ucpání vrtu použila zvláštní bahno a cement. Včerejší informace hovořily o tom, že se jí podařilo zamezit úniku ropy. Experti však tomuto postupu vyzkoušenému dosud pouze na zemském povrchu dávali zhruba padesáti procentní šanci na úspěch.

Ropná plošina společnosti BP explodovala z dosud neobjasněných příčin 22. dubna a po následném požáru se potopila. Následně se pak začala do okolí šířit ropná skvrna, která ohrožuje pobřeží USA od Louisiany po Floridu. Zasáhla už mokřady v deltě Mississippi, kde způsobila ekologickou katastrofu.

Američtí vládní experti považují ropnou skvrnu, která se šíří Mexickým zálivem, za nejhorší podobnou pohromu v dějinách Spojených států. Vláda proto zastavila na půl roku vydávání povolenek k těžbě.

S likvidací škod pomohou Spojeným státům i členské země EU. Americká pobřežní stráž požádala EU o poskytnutí zařízení k odstranění ropné skvrny z hladiny moře.

Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme