Strany začínají vyjednávat o nové vládě. Čeká se na Klause

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se už sešel s volebním lídrem ODS Petrem Nečasem. Shodli se, že chtějí vytvořit společný vládní projekt. O jeho konkrétních podmínkách ale nejednali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ODS k výsledkům voleb do Poslanecké sněmovny

Tisková konference ODS k výsledkům voleb do Poslanecké sněmovny | Foto: Tomáš Adamec

Podle Schwarzenberga se domluvili, že příští týden zahájí jednání o koaliční spolupráci. S lídrem Věcí veřejných Radkem Johnem se Nečas po volbách zatím osobně nesešel, mluvil s ním ale telefonicky.

ODS a dvě nové strany ve sněmovně - TOP 09 a Věci veřejné - mají největší šanci na sestavení stabilní vládní koalice, společně by ve dvousetčlenné sněmovně disponovaly 118 poslanci. ČSSD sice volby vyhrála, ale jen těsně před ODS a tak její šance na sestavení vlády téměř padly.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka k povolební situaci

Dokonce ani nový lídr ČSSD Bohuslav Sobotka nedává své straně velké naděje na složení vlády, pověřen jednáním o kabinetu by podle něj měl být ten, kdo má reálnou naději uspět.

Čeká se na pozvánku na Hrad

Sociální demokracie nicméně očekává, že prezident se s ní jako s vítězem voleb sejde jako s první politickou stranou. Jiří Paroubek míní, že by měl Václav Klaus i sociální demokracii pověřit sestavením vlády.

Výsledky voleb znamenají podle prezidenta Václava Klause zásadní oslabení dvou standardních politických stran - ČSSD a ODS. Účast voličů prezident hodnotí jako přiměřenou evropským poměrům.

Milan Kopp, Veronika Malá, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme