Na Brněnské přehradě se strhne bitva o Midway

Odpoledne začne 3. ročník rekonstrukce bitvy o Midway. Připomeneme si tak skoro na den přesně 68 let od jedné z klíčových bitev Druhé světové války. Repríza se ovšem neodehraje v Pacifiku, ale v jedné ze zátok Brněnské přehrady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Torpédové letouny TBD Devastator na palubě Enterprise během bitvy u Midway

Torpédové letouny TBD Devastator na palubě Enterprise během bitvy u Midway | Foto: Naval Historical Center

Úměrně tomu se zmenší i velikost bojujících lodí a letadel. Plavidla budou menší stokrát a letadla třináctkrát. Přesto umí nejen plout a létat, ale také střílet a bombardovat, případně vypouštět kouřové clony.

Jedná se totiž o dokonalé, radiem řízené modely členů brněnského Midway klubu a jejich hostů. Třeskutá bitva ve vlnách přehrady nebude samozřejmě přesnou rekonstrukcí slavného střetnutí mezi Japonci a Američany.

Už proto, že v bojujících flotilách budou také modely válečných plavidel dalších zemí. Klíčové soupeřky letadlové lodě Akagi a Enterprise ale chybět nebudou. Stejně jako mnoho dalších dokonalých replik. Některé až tři metry dlouhé.

Zapojí se mimo jiné také ponorky slovenských modelářů. V minulých dvou letech akci přihlíželo vždy nejméně deset tisíc diváků.

Ivan Holas, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme