Ucpání vrtu bahnem v Mexickém zálivu selhalo. BP zkusí ventil

Společnosti British Petroleum se nepodařilo zastavit únik ropy z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu pomocí těžkého bahna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa z poškozeného vrtu zasáhla pobřeží Lousiany 

Ropa z poškozeného vrtu zasáhla pobřeží Lousiany  | Zdroj: ČTK

BP přiznala selhání a zároveň oznámila, že použije jinou metodu. Ta bude spočívat v nasazení speciálního ventilu, který by měl únik ropy zastavit.

Podle expertů je ale tento pokus riskantní. To přiznává i společnost BP, která zároveň staví odlehčovací vrty, jež by měly v srpnu převzít čerpání právě z poškozeného vrtu.

Společnost BP při dosavadním pokusu o ucpání vrtu použila zvláštní bahno a cement. Ještě do pátku hovořily informace o tom, že se únik ropy podařilo zamezit. Záběry z podmořských kamer ale stále ukazovaly unikající látku.

Další pokus spoléhá na robotickou techniku. Ta nejdříve odstraní poškozené stoupací potrubí, kterým ropa uniká, a pak se pokusí nasadit do uvolněné díry speciální ventil.

Právě nasazení ventilu bude podle odborníků riskantní. Pokud se ventil nepodaří nasadit, ropy bude tryskat víc a situace se tím zhorší.

Místo katastrofy navštívil v pátek prezident spojených států Barack Obama. Jeho reakci lze označit za emotivní. „Vyvolává to v nás zlost a zároveň nám to rve srdce,“ řekl prezident.

Zároveň ale zdůraznil, že dokud nebudou přímé důsledky katastrofy vyřešeny, v boji s havárií se bude pokračovat ze všech sil.

Podle prezidentovy poradkyně pro otázky životního prostředí Carol Brownerové jde zřejmě o největší ekologickou katastrofu, jaká kdy Spojené státy postihla.

Do moře uniká denně kolem tří milionů litrů ropy. Havárie už svým rozsahem předčila únik ropy z tankeru Exxon Valdez na konci 80. let.

Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme