Vedení ODS potvrdilo Nečase jako kandidáta na premiéra

Jediným kandidátem ODS na premiérský post je lídr občanských demokratů Petr Nečas. Rozhodla o tom výkonná rada strany. Vyjednavači ODS se v pondělí sejdou ve sněmovně postupně s týmy TOP 09 a Věcí veřejných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas - předseda ODS

Petr Nečas - předseda ODS | Foto: Tomáš Adamec

Petr Nečas po jednání výkonné rady potvrdil, že ODS bude chtít sestavit vládu rozpočtové odpovědnosti s TOP 09 a stranou Věci veřejné. O koalici s ČSSD podle svých slov neuvažuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání výkonné rady ODS sledovala reportérka Věra Masopustová

Výkonná rada odsouhlasila sestavu vyjednávacího týmu, ve kterém budou kromě Nečase první místopředseda strany David Vodrážka a šéf poslaneckého klubu Petr Tluchoř.

Vyjednávání s koaličními partnery má být podle vedení strany transparentní, novináři se tedy dopředu dozví, kdy a kde se rozhovory budou konat. První jednání je naplánované už na pondělí.

Zároveň se výkonná rada podepsala pod doporučení poslanců ODS, aby se tým zasadil o odstranění komunistů z vedení sněmovny a redukci poslaneckých funkcí.

Nový předseda se bude volit už za tři týdny

Širší vedení občanských demokratů také stanovilo datum kongresu, který by měl zvolit nového předsedu strany. Kongres bude 19. a 20. června v Praze.

"Není žádný racionální důvod odkládat konání kongresu, ODS je bez formálně zvoleného předsedy, letos má být volební kongres, máme před sebou senátní a komunální volby," vysvětlil Nečas, proč ODS zvolila brzké datum kongresu. Sám již dal najevo, že se bude o funkci předsedy ucházet.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme