V České republice kouří třetina populace

Poslední květnový den je Světovým dnem bez tabáku. Podle průzkumu Evropské komise Eurobarometr pravidelně kouří skoro třetina Evropanů. Přesně 29 procent. Skoro stejné množství se jich v posledním roce snažilo tohoto zlozvyku zbavit. V České republice kouří přes 26 procent lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření

Kouření | Foto: Jan Rosenauer

Nejvíce kuřáků je v jižních a východních státech Evropské unie. V žebříčku uživatelů tabákových výrobků vedou podle Eurobarometru Řekové. Denně si zapálí 42 procent z nich. Za nimi následují Bulhaři a Maďaři s necelými 40 procenty kuřáků v celkové populaci.

Naopak nejméně lidí holduje nikotinovému kouři ve Švédsku a ve Finsku - 16 a 21 procent. Češi se pohybují v dolní části tabulky zemí. Kuřáků je u nás o málo víc než čtvrtina, 26 procent.

Za poslední 4 roky je vidět klesající trend v počtu těch, kdo berou cigarety do úst. Ubylo jich o 3 procentní body. Podle údajů Evropské komise je kouření každý rok příčinou předčasného úmrtí asi 650 tisíc občanů Unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

V ČR kouří třetina populace. Podrobnosti připravila pro Ranní Radiožurnál Lenka Jansová.

Nejvíce cigaret za den vykouří Řekové a Kypřané - 21. Češi jsou na tom podobně jako Španělé se spotřebou 14 cigaret na kuřáka denně.

V ČR žen kuřaček dramaticky nepřibývá

Podle lékařů tabák nakonec zabije až polovinu závislých. Většina jich chce přestat, ale úspěšný je jenom každý pátý pokus. V České republice kuřaček nějak dramaticky nepřibývá. Podle Hany Sovinové ze Státního zdravotního ústavu je to ale ve světě jinak. Proto je dnešní Světový den bez tabáku zaměřen na ženy.

„Například v Asii, zejména v Číně, kouří přes 80 procent mužů, kdežto žen jen kolem sedmi osmi procent. A právě tam je otevřen prostor pro tabákové firmy a jejich marketing, které tam získávají nové zákazníky,“ uvedla Sovinová.

Odborníci varují před elektronickými cigaretami

Elektronické cigarety lákají stále víc kuřáků, kteří chtějí přestat. Světový den bez tabáku ale upozorňuje také na to, že elektronická cigareta neléčí závislost na nikotinu.

Podle některých odborníků by se vůbec neměly prodávat. Většina se totiž vyrábí v Číně a neví se přesně, co obsahují. V Česku se teď podle Hany Sovinové připravují nové zákony, které by používaní elektronických cigaret upravovaly

„Rozhodně by nemělo být dovolenu užívat elektronickou cigaretu v místech, kde je zakázáno kouření tradičních cigaret. Není potom jednoduché rozlišit, kdo jakou cigaretu kouří,“ vysvětlila.

Elektronická cigareta napodobuje skutečnou. Kuřák sice vdechuje nikotinové výpary, ale kouření by prý mělo být méně nebezpečné.

Světový den bez tabáku vyhlásila Světová zdravotnická organizace /WHO/ již v roce 1988 jako součást kampaně proti kouření. Česká republika je jediná země z celé Evropské unie, která ještě neratifikovala rámcovou úmluvu WHO o kontrole tabáku.

Světový den bez tabáku v Chrudimi

Chrudimská radnice dnes oslaví Den bez tabáku originálně - kontrolou provozoven, které usilují o certifikát nekuřáctví. Majitelé restaurací, provozoven, hospod i barů měli měsíc na to, aby se rozhodli, jestli jsou ochotni minimálně v jedné místnosti kouření zakázat.

To, aby se v restauracích nekouřilo, prosazují sami občané Chrudimi, kteří každoročně spolu s vedením města vytipují desatero problémů. Jedním z nich jsou právě zakouřené restaurace.

„Myslím si, že je to hodně dobrá věc. Ráda bych si šla posedět s přáteli do restaurace, ale mám alergii na kouř, tak nemůžu, jsem v tomto omezena,“ uvedla mladá žena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oslavy dne bez tabáku v Chrudimi přiblížila v Ranním Radiožurnálu Drahomíra Bačkorová.

Dnes do přihlášených zařízení vyrážejí kontroloři, aby ujistili, zda jejich provozovatelé skutečně zajistili pro nekuřáky takové podmínky, aby je tabákový kouř neobtěžoval. Když komise nedostatky nenajde, udělí provozovně certifikát, který bude zároveň informací pro hosty.

„Když toto označení uvidí, budou mít jasnou zprávu, že najdou zde místo, kde se jich nebude týkat pasivní příjem škodlivin do těla,“ uvedl místostarosta Petr Řezníček. Dodal, že majiteli certifikátu radnice zajistí bezplatnou prezentaci v informačních materiálech města.

Pavel Novák, Lenka Jansová, Katarína Brezovská, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme