Charitativní organizace Naděje se musí stěhovat, neví však kam

Středisko pro bezdomovce Naděje už nebude moci využívat místo pod magistrálou na Praze 1. Právě dnes mu totiž končí nájemní smlouva s magistrátem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezdomovec

Bezdomovec | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Středisko v ulici U Bulhara je jedním ze dvou nízkoprahových center pro bezdomovce v Praze. Lidé se tam mohou osprchovat, převléknout, najíst a nechat se ošetřit.

„Je tady ordinace praktického lékaře. Je to vlastně jediná dostupná zdravotní péče pro tuto skupinu lidí,“ říká ředitelka pražské Naděje Petra Lakatošová, podle které také není jasné, kdo zaplatí skoro milionové náklady na stěhování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci charitativní organizace Naděje přiblížila v Ranním Radiožurnálu Květa Moravcová.

Charitativní organizace chtěla s magistrátem o změně adresy jednat už loni v srpnu, nikdo prý ale na jejich výzvy nereagoval. Čas je přitom podle Lakatošové důležitý.

„Příprava stavby zabere nějaký čas a bylo by potřeba, aby to středisko bylo na zimu připraveno: Zima je vlastně nejkritičtějším obdobím z hlediska přežití,“ uvedla.

Radní pro sociální oblast Jiří Janeček na otázky k tématu nereagoval. I když se město zavázalo, že se o lidi v nouzi postará. Stále tedy není jasné, jak budou služby bezdomovcům během stěhování fungovat. Druhé nízkoprahové centrum v Praze je totiž určené jen pro lidi do 26 let.

Na dosavadním místě střediska Naděje chce magistrát vybudovat stanici záchranné služby.

Katarína Brezovská, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme