Blokáda Gazy komplikuje život statisícům obyčejných Palestinců

Světová pozornost se opět upírá k palestinské Gaze. Izrael toto území drží už tři roky pod přísnou blokádou a moc toho pro tamní obyvatele nedělá ani sousední Egypt. Zatímco se zastánci a odpůrci izraelské politiky dohadují, nakolik lidé v Gaze trpí, blokáda má velmi konkrétní dopady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z továrních hal v pásmu Gazy

Z továrních hal v pásmu Gazy | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Ne na teroristy, ale na statisíce obyčejných Palestinců. Patří k nim i student Rifa’at. V červenci se chce v Praze účastnit prestižní mezinárodní konference pro nadané studenty. Jak ale v Gaze zjistil zpravodaj ČRo Břetislav Tureček, kvůli blokádě má Rifa’at asi smůlu.

„Tohle už je můj druhý pokus. Poprvé jsem se snažil na konferenci do Prahy dostat v únorovém termínu. Se zvacím dopisem jsem oslovil českou ambasádu v Tel Avivu i české zastoupení v palestinském Rámalláhu. ale bez úspěchu. Ani jsem nedostal šanci o vízum požádat. Tak jsem organizátory konference poprosil, jestli bych mohl přijet v červenci. Poslali mi tedy pozvání znovu,“ řekl Českému rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dopady izraelsko-palestinského konfliktu na život Palestinců v Gaze přiblížil v pořadu Zblízka blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

Jenže i nyní Rifa’at naráží na začarovaný kruh. České úřady mu nedají vízum, pokud si o něj nepřijde osobně požádat. A Izraelci ho z Gazy nepustí, jestliže nemá české vízum. To, že se chystá na setkání stovky studentů vybraných z celého světa, není polehčující okolnost.

„Telefonoval jsem s lidmi na českém velvyslanectví v Tel Avivu a s úředníky v Rámalláhu. Řekli mi, ať napíšu mailem. Pak mi odpověděli, že pro mě nemohou nic udělat. Že si musím přijít požádat o vízum osobně,“ vysvětlil Rifa’at.

Žadatel o vízum musí k pohovoru do Tel Avivu nebo Rámalláhu

Potvrzuje to i Magdaléna Pokludová ze Styčného úřadu pro palestinská území v Rámalláhu. Každý palestinský žadatel o vízum podle ní musí absolvovat bezpečnostní pohovor buď v Tel Avivu nebo v Rámalláhu. Pro žadatele z Gazy se prý ale její úřad snaží udělat něco víc.

„V první fázi píšeme dopis těmto žadatelům o vízum, ve kterém potvrzujeme, že žádají na styčném úřadu o vízum. A žádáme izraelské instituce a úřady, aby je pustily a umožnily jim tento pohovor provést,“ přiblížila.

Ostraha osadníků a palestinský dům | Foto: Břetislav Tureček

„Zatím to ale moc nefunguje, nicméně z procedurálního hlediska my toto musíme nadále provádět. V druhé fázi potom může konzul na velvyslanectví v Tel Avivu případně udělit výjimku z osobní účasti na pohovoru, a potom to vyřizování žádosti probíhá korespondenčně,“ dodala Pokludová.

Rifa’at ale zatím žádnou úlevu nedostal. Jak říká, místo toho marně napsal řadu mailů do českého parlamentu i na ministerstvo zahraničí. Kvůli jeho snaze dostat se do Prahy dokonce na Facebooku existuje skupina Free Refaat.

Ambiciózní 23letý student by měl za tři týdny obhajovat diplomovou práci na stavební fakultě v Gaze. Organizátory pražské konference pro potenciální světové vůdce ale zaujal jiným tématem.

„Napsal jsem dvě politické eseje. Jedna byla o úloze Rady bezpečnosti v izraelsko-palestinském konfliktu. Druhý text se týkal vnitropalestinského sporu mezi Gazou a západní břehem Jordánu. Řešil jsem otázku, proč nemůžeme dosáhnout jednoty,“ přiblížil.

České úřady mají obavy vyhovět na rámec povinností

Čeští úředníci se často bojí vyhovět nad rámec svých povinností. Argumentují třeba rizikem, že žadatel o vízum nakonec zůstane v Evropě. Že studium nebo konference může být pláštíkem k útěku na Západ.

Rifa’at Abd al-Ál má ale silný protiargument. „Britské velvyslanectví dělá vízové pohovory se studenty v Gaze prostřednictvím videokonference. Také Američanům stačí telefonické řízení, i když je velmi důkladné. Některé ambasády nám zase pomáhají tak, že úředník přijede udělat s palestinským žadatelem interview na hranici mezi Izraelem a Gazou, na přechodu Erez,“ uvedl.

Proč nemohou být podobně vstřícné i české úřady, je podle Magdalény Pokludové skutečnost, že nemají ani finanční ani bezpečnostní prostředky, aby mohly postupovat stejnou procedurou, jako velké státy.

V tuto chvíli ani nikdo nezkoumá, jestli náhodou Rifa’at nepodporuje nějaké radikály, nebo zda představuje jiné riziko. Smůlu má prostě proto, že žije v Gaze. A jak říká česká diplomatka, i kdyby nakonec vízum dostal, kvůli blokádě by ještě vůbec neměl vyhráno.

„Stává se nám, že žadatelé z Gazy dostanou vízum, ale do České republiky nikdy neodletí, protože je buď izraelské nebo egyptské orgány nepustí,“ řekla Českému rozhlasu.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme