Torpédový útok KLDR dále zaměstnává čínskou diplomacii

Čínský premiér odletěl z Jižní Koreje do Japonska. V Tokiu bude dále jednat o současné krizi na Korejském poloostrově. Japonsko se přidalo k mezinárodnímu společenství a souhlasí s novými sankcemi proti režimu Kim Čong-ila, Peking zatím přímého viníka potopení jihokorejské korvety neoznačil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jihokorejští námořníci na hlídce

jihokorejští námořníci na hlídce | Zdroj: ČTK

Premiéři obou zemí, Wen Ťia-pao a Jukio Hatojama se scházejí jen den poté, co jednali v rámci třístranného summitu v Jižní Koreji. Soulu a Tokiu se ale ani spojenými silami nepodařilo přesvědčit Peking, aby odsoudil severokorejský útok a podpořil potrestání Pchjongjangu v Radě bezpečnosti OSN.

Japonsko a Čína ale řeší i vzájemné námořní incidenty, při kterých se v posledních týdnech čínské vrtulníky dostaly do bezprostřední blízkosti japonských plavidel.

Tokio proto žádá zřízení horké telefonní linky mezi armádami obou zemí. Vyřešena také stále není otázka společného průzkumu nalezišť ropy a plynu ve Východočínském moři.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme