Zahraniční tisk oceňuje volební úspěch nových stran

Volby do Poslanecké sněmovny v Česku a jejich v mnoha ohledech překvapivé výsledky zaujaly média v zahraničí. Začneme u nejbližších sousedů, na Slovensku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby

volby | Foto: Marián Vojtek

Deník SME ve svém komentáři nazvaném „Třetí pražská defenestrace" píše, že čeští voliči ukázali, jak má vypadat svátek demokracie. Za nejdůležitější odkaz těchto voleb považuje rozčarování z výkonu celé politické elity. Výsledkem je, že dvě největší strany ČSSD a ODS ztratily statisíce hlasů a hněv voličů nepřežila „historická" KDU-ČSL, která seděla ve všech parlamentech. Za nesporného vítěze voleb list považuje stranu TOP 09.

„Češi si vybrali léčbu pravicí," hlásá titulek deníku Hospodárske noviny. Autor komentáře se domnívá, že Čechy v následujících čtyřech letech čeká razantní utahování opasků, seškrtání sociálních dávek, snížení počtu lidí, kteří tyto dávky pobírají, a propouštění tisíců úředníků. Velké šetření slibuje středopravý tábor, který totálně převálcoval levici v čele se sociálními demokraty Jiřího Paroubka. Podle Hospodárskych novin je však vytvoření koaliční vlády pravého středu dobrou zprávou pro českou ekonomiku.

Čtenářům polského deníku Gazeta Wyborcza zprostředkuje pohled na české volby její pražský zpravodaj Luboš Palata. V článku nadepsaném „Češi děkují levici" píše o „senzaci nad Vltavou". Sociální demokracie sice vyhrála volby, ale s tak slabým výsledkem, že nemá šanci sestavit vládu a její lídr Jiří Paroubek rezignoval. Češi budou mít vládu pravého středu, míní nejčtenější polské velkoformátové noviny.

Rakouský list Die Presse konstatuje, že čeští političtí dinosauři dostali ve volbách pořádný výprask. „S tím, že jejich políčky budou tak šťavnaté, zřejmě nepočítali ani samotní voliči," píše vídeňský deník. „Jenže otrávenost z politické třídy, kterou tak odstrašujícím způsobem ztělesňoval sociálně demokratický bos Jiří Paroubek, byla zjevně veliká."

České středopravicové strany teď mají podle Die Presse šanci sestavit stabilní vládu. S politickými greenhorny pravicového populisty Radka Johna se možná nepovládne snadno, ale určitě se to vyplatí, dodává list.

„Prahu dobyli dva nováčci." Tak nazval svůj komentář k českým volbám mnichovský deník Süddeutsche Zeitung. Jeho pražský zpravodaj si rovněž myslí, že se uvolnila cesta k vytvoření koalice pravého středu poté, co politickou mapu v Čechách radikálně změnily dvě nové strany s konzervativně-liberálním programem. Připomíná však, že zatím nelze vyloučit ani velkou koalici ČSSD a ODS, i když je tato varianta málo pravděpodobná. List dále informuje o těžkých ztrátách dvou největších stran. Odliv sociálně-demokratických voličů vysvětluje „papalášským chováním" a často jen povrchními píárovými akcemi Jiřího Paroubka.

Také Frankfurter Allgemeine Zeitung zdůrazňuje dvouciferný úspěch politických nováčků TOP 09 a Věcí veřejných. První z nich podle FAZ za svůj obrovský úspěch vděčí všeobecně respektovanému Karlu Schwarzenbergovi, který se na rozdíl od svého spolubojovníka, bývalého šéfa křesťanských demokratů Miroslava Kalouska, těší pověsti slušného a bezúhonného politika.

Za „facku uštědřenou etablovaným stranám v Česku" označuje výsledek voleb také švýcarský Neue Zürcher Zeitung. List píše, že 45 procent českých prvovoličů odevzdalo svůj hlas TOP 09 nebo Věcem veřejným, z čehož usuzuje, že mladí lidé zřejmě dali přednost stranám se střízlivou fiskální politikou a nenechali se - možná i pod vlivem krize ve státech jižní Evropy - ošálit sliby levice.

Britský deník Financial Times informuje o tom, že strany pravého středu po nečekaně dobrých volebních výsledcích v neděli zahájily rozhovory o vytvoření koaliční vlády. Pokud budou jednání úspěšná, dodává list, vznikne koalice, jejímž cílem je zvýšení daní, seškrtání výdajů, potírání korupce a nastartování reforem zdravotnictví a důchodového systému.

Podle FT se příštím českým premiérem nejspíše stane volební lídr ODS Petr Nečas. Deník ovšem připomíná, že jeho tradičně středopravicové straně voliči vystavili - řečeno Nečasovými slovy - žlutou kartu.

Také Independent v článku pražského zpravodaje agentury AP Jana Lopatky stručně seznamuje čtenáře s povolební situací a zmiňuje se o zahájení koaličních rozhovorů. Česká pravice se podle něj zavázala k přijetí úsporných opatření, která mají odvrátit hrozbu dluhové krize v řeckém stylu.

Z velkých amerických deníků se českým volbám obšírněji věnoval už o víkendu New York Times. V situační črtě však poněkud scestně napsal, že z rýsující se patové situace mezi dvěma největšími stranami by mohli profitovat komunisté, kteří by se tak poprvé od sametové revoluce přiblížili k reálné moci.

Los Angeles Times v převzaté zprávě agentury AP cituje Petra Nečase, který v neděli mluvil o „společné vůli" k vytvoření středopravicové koalice. Vítěz voleb v České republice, sociální demokraté, ani podle tohoto listu reálné šance na vytvoření vlády nemají.

Milan Kopp, Ladislav Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme