Sobotka: ČSSD chce jednat o vládě se všemi stranami

Prezident Václav Klaus si na dnešek pozval lídry všech stran, které se ve volbách dostaly do poslanecké sněmovny. Jako první k prezidentovi dorazí první místopředseda a po rezignaci Jiřího Paroubka lídr ČSSD Bohuslav Sobotka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby skončily a Bohuslav Sobotka (ČSSD) také odložil krční ortézu

Volby skončily a Bohuslav Sobotka (ČSSD) také odložil krční ortézu | Foto: Tomáš Adamec

„Sociální demokracie by považovala za optimální, pokud by pan prezident postupoval v souladu s ústavními zvyklostmi a požádal o vedení jednání o sestavení vlády zástupce sociální demokracie,“ říká Bohuslav Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O představách ČSSD o povolebním vyjednávání mluvil na radiožurnálu místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

Podle Sobotky by měla jednání o vládě probíhat rychle, aby se současně mohla připravit ustavující schůze poslanecké sněmovny. „Je důležité co nejdříve začít pracovat na přípravě státního rozpočtu na příští rok,“ pokračuje Sobotka.

Počty jsou celkem jasné. ČSSD může teoreticky složit buď vládu velké koalice s ODS, nebo vládu s TOP 09 a Věcmi veřejnými.

„Každý kdo si přečte volební výsledky vidí, že manévrovací prostor je velmi omezený. My jsme volby vyhráli, ale s velmi malým náskokem. Pokud dostaneme pověření k jednání, bude naším cílem kontaktovat všechny politické strany, mluvit s nimi o našich programových prioritách a hledat možnosti nějaké dohody na realizaci těchto programových priorit na bázi příští vlády,“ uvádí Sobotka.

„Nechceme nyní hovořit o žádných matematických variantách. Buď se setkáme s porozuměním nebo ne. Dokážeme si také představit, že sociální demokracie nakonec skončí v opozici.“

vedení ČSSD ještě s Jiřím Paroubkem | Foto: ČTK

„Pro nás je velmi důležité, aby rozpočtová konsolidace, která v příštím období po dopadech hospodářské krize bude muset nastat, nepoškodila středně a nízkopříjmové skupiny obyvatel, zejména rodiny s dětmi a důchodce. Rádi bychom také prosadili sliby, které před volbami sociální demokracie dala, tedy zrušení poplatků ve zdravotnictví, obnovení daňové progrese, obnovení vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci,“ dodává Bohuslav Sobotka.

Dle Sobotky zatím probíhají neformální kontakty ČSSD s ostatními stranami. Oficiální jednání začnou až poté, co prezident některého zástupce stran pověří o vyjednávání o vládě.

Kdo na post Paroubka?

ČSSD po rezignaci Jiřího Paroubka bude muset zvolit nového předsedu. Řádný termín sjezdu strany je naplánován na jaro příštího roku.

„Rád bych navrhl v orgánech sociální demokracie debatu o tom, zda-li tento termín je opravdu optimální, nebo zda najdeme jiný, pro stranu lepší termín. I s ohledem na to, že nás na podzim čekají senátní a komunální volby,“ konstatuje místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Jan Herget, Tomáš Pancíř, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme