Prezident ECB volá po rozpočtové federaci

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet volá po evropské rozpočtové federaci. V rozhovoru pro dnešní vydání listu Le Monde evropský bankéř říká, že rozpočtová politika je v mnoha zemích unie hodně zanedbaná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet | Foto: ČRo

V deníku mluví hlavně o zemích eurozóny. Podle Jeana-Clauda Tricheta je nutné výrazně zlepšit nejenom dohled nad fiskální politikou národních států, ale i potřebné strukturální reformy.

„Jsme měnová federace a k tomu musíme mít teď i federaci rozpočtou,“ uvádí v listu Le Monde prezident Evropské centrální banky.

Euro je sice podle něj věrohodná měna, která si zachovává svou hodnotu. „Probléme ale je, že finanční stabilitu zemí eurozóny ohrožují fiskální politiky v některých zemích. V této souvislosti je tu ale i opravdová společná odpovědnost,“ říká Jean-Claude Trichet v dnešním vydání listu Le Monde.

Jan Pokorný, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme