ČR a Japonsko chtějí spolupracovat na vývoji nových technologií

Před Českou republikou a Japonskem se otevírají velké možnosti v oblasti vývoje a výroby součástí satelitů nebo letounů. Zejména díky nové dohodě o vzájemné spolupráci dvou konsorcií - japonské organizace JASPA a české Czech Space Alliance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropa na satelitním snímku

Evropa na satelitním snímku | Foto: NASA

V budoucnu by se Češi měli podílet na zodpovězení otázek, zda se na Venuši vyskytují blesky, díky čemu vznikají formace sirných mraků kolem planety, jestli za tím nestojí vulkanická činnost nebo jak se ohřívá planeta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před Českem a Japonskem se otevírají velké možnosti v oblasti vývoje a výroby součástí satelitů nebo letounů. Téma pro redaktorku Lubicu Bergmanovou a ředitele České kosmické kanceláře Jana Koláře.

"Češi mají na vysoké úrovni jak odborníky, tak i technologii. Česko je navíc strategické díky své poloze. Leží totiž ve střední Evropě,“ domnívá se viceprezident společnosti Jetro Hiroaki Ishii.

Podle něj se právě před ČR i Japonskem otevírají velké možnosti budoucí vědeck-technické spolupráce.

České firmy podnikající v letectví a kosmonautice už od devadesátých let minulého století. Zaměřují se hlavně na Evropskou vesmírnou agenturu či na Airbus. Spolupráce s Japonci by se měla týkat především v rámci zařízení satelitních navigací, což potvrzuje i Petr Bareš z Czech Space Alliance.

„Evropa i Japonsko v současné chvíli vyvíjejí separátní systémy na navigaci. Myslíme si, že právě na tomto poli si můžeme vyměňovat vlastní zkušenosti z vývoje. Rovněž chceme spolupracovat v dálkovém průzkumu Země,“ řekl Bareš Rádiu Česko.

Společné projekty

V praxi bude zmíněná dohoda zabezpečovat koordinovaný postup ve vývoji avizovaných projektů. Pomoci by měla rovněž vzájemná výměna know-how a odborníků.

„Jedná se o dohodu na úrovni dvou firem, respektive organizací. Neexistuje ale zatím žádný mezivládní projekt, který by nabídl bezprostřední možnost využití oněch průmyslových kontaktů. To bude zřejmě teprve následovat. ČR v současnosti ve spolupráci s Japonskem zkoumá například Slunce,“ uvedl ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.

Přínos ve vzájemné spolupráci na poli vědy a techniky vidí i ministryně školství Miroslava Kopicová.

„Japonsko má obrovskou tradici ve vývoji techniky. ČR zase ve strojírenství. V minulosti jsme za vývojem a inovativními trendy zaostávali, naštěstí ale existují pracoviště, která jsou schopna držet s Japonci krok. Je nám proto ctí, že si Japonsko vybralo za partnery ČR,“ řekla Kopcová a dodala:

„Klíčový aspekt spolupráce vidím v oborech, v rámci kterých s Japonskem už nyní kooperujeme. To znamená v energetice, kybernetice, umělé inteligenci, výpočetní technice a udržitelném rozvoji životního prostředí. Styčný bod pak spatřuji ve spolupráci v medicíně.“

Martina Mašková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme