Na Slovensku graduje předvolební kampaň. Favoritem je Smer

Zatímco české strany už jednají o budoucí koalici, na Slovensku si nové vedení zvolí za necelé dva týdny. Podle předběžných průzkumů vede vládní sociálnědemokratický Smer Róberta Fica s 35 procentní podporou. Druhá je s odstupem skoro 20 procent SDKÚ Ivety Radičové. Dobře si vede i nová akvizice na slovenské politické scéně Svoboda a solidarita Róberta Sulíka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico

Robert Fico | Zdroj: ČTK

Právě Sulíkova strana by se mohla stát černým koněm slovenských voleb. „Analytici a politologové ji zařazují mezi čtyři politické subjekty, které mají jistou parlamentní účast,“ potvrdil Rádiu Česko komentátor deníku Sme Marán Leško.

Podobně jako v ČR Top 09, sází i Svoboda a solidarita na moderní komunikační kanály, kterými hodlá oslovit potenciální voliče. „Sulíkova strana vsadila především na internet a komunitní servery facebook a twitter,“ uvedl Leško.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předvolební kampaň na Slovensku vrcholí. Téma pro komentátora deníku Sme Mariána Leška.

Sulíkova strana se navíc může stát pomyslným jazýčkem na vahách během sestavování budoucího vládního kabinetu, respektive by se mohla stát jednotícím prvkem znesvářené slovenské pravice. „Jestliže by se naskytla možnost, aby Smer nesestavil vládu, pravicové strany na Slovensku by ji patrně využily,“ myslí si Leško.

Negativní kampaň

Podle Leška je výsledek slovenských voleb nicméně nevyzpytatelný. Podobně jako v ČR je předvolební kampaň vyostřená a současná vládní strana zvolila po vzoru ČSSD rovněž negativní typ prezentace.

„Je to s podivem, jelikož v roce 2002 byl Smer s negativní kampaní poměrně neúspěšný. Na voliče ale kampaň nepůsobí nejlépe, neboť náskok Smeru se ztenčuje a v drtivý úspěch ve volbách už nevěří ani sám Robert Fico,“ řekl komentátor Sme.

Výsledky českých voleb ovlivnila i "řecká krize", strany slibovaly úspory a snížení státního deficitu. Logicky se dá tedy očekávat, že stejný fenomén výrazně promluví i do výsledků voleb na Slovensku, což potvrzuje i Leško.

„Slovensko rovněž čeká takzvaná redukční dieta. Reforma veřejných financí, respektive snížení deficitu státního rozpočtu je i na Slovensku na pořadu dne. Největší vtip celé kampaně ale spočívá v tom, že žádná strana toto neproklamuje,“ uzavřel Leško.

Ondřej Černý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme