Německý prezident Horst Köhler nečekaně odstoupil z funkce

Německý prezident Horst Köhler oznámil, že s okamžitou účinností odstupuje z funkce. Překvapivý krok zdůvodnil velkým tlakem, kterému čelil po svých sporných výrocích o nasazení německých vojáků v zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horst Köhler

Horst Köhler | Zdroj: ČTK

Jako šok, senzaci či nečekanou ránu pro vládní koalici hodnotí německá média odstoupení Horsta Köhlera z funkce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německý prezident Horst Köhler nečekaně rezignoval. Důvody vysvětlila v Ozvěnách dne berlínská zpravodajka Klára Stejskalová

Köhler při své nedávné návštěvě německých vojáků v Afghánistánu v rozhlasovém interview prohlásil, že existuje souvislost mezi zahraničními misemi armády a německými hospodářskými zájmy. Jako příklad uvedl volné obchodní cesty.

Toto vyjádření vyvolalo v zemi tvrdou kritiku všech politických stran na adresu prezidenta. Köhler se poté ohradil, že jeho výroky byly špatně pochopeny a že neměl na mysli současné nasazení bundeswehru v Afghánistánu. Mnohem více mu prý šlo o akci proti pirátům u Somálska.

Prezident dnes v rezignačním projevu se slzami v očích řekl, že tato kritika neměla žádné opodstatnění a postrádala respekt vůči hlavě státu. Oznámil současně, že o svém rozhodnutí předem informoval kancléřku Angelu Merkelovou, ministra zahraničí Guida Westerwelleho a předsedu Ústavního soudu.

Další komplikace pro Angelu Merkelovou

Pro kancléřku Merkelovou znamená Köhlerův krok velké komplikace. Funkce prezidenta je sice v Německu spíše ceremoniální, ale hlavu státu volí parlament a Horst Köhler byl kandidátem vládní koalice CDU a FDP.

Koalice počátkem května ztratila po volbách v Severním Porýní-Vestfálsku většinu, takže bude mít potíže prosadit svého člověka. Navíc to začíná skřípat i v samotné koalici.

Merkelová je v situaci, kdy ztrácí body a případná prohra ve volbě prezidenta by její politickou moc ještě více oslabila. Německý prezident totiž podepisuje rozhodující zákony. Pokud tedy vládní koalice svého kandidáta neprosadí, bude její akceschopnost velmi malá.

Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu je vůbec prvním německým poválečným prezidentem, který rezignoval na svůj úřad. Horst Köhler ho zastával od roku 2004, podruhé byl zvolen loni v květnu.

Po dnešní rezignaci dočasně převzal pravomoci hlavy státu předseda horní parlamentní komory - Spolkové rady - Jens Böhrnsen.

Klára Stejskalová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme