Experimentální vakcína zastavila Ebolu

Částice s kousky ribonukleové kyseliny dokázaly to, co se jiným vakcínám zatím nepodařilo: uchránily pokusné opice před smrtelně nebezpečným virem Ebola Zaire.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ebola

Ebola | Foto: University of South Florida

Virus Ebola způsobuje krvácivé horečky, u kterých úmrtnost přesahuje 80 %. Účinná léčba nebo vakcína zatím neexistuje, takže výzkum probíhá za přísných bezpečnostních opatření, definovaných jako bezpečnostní úroveň 4. K laboratořím, ve kterých se dá s virem Ebola pracovat, patří zařízení US Army Medical Research Institute, kde v současnosti testují novou experimentální vakcínu proti kmeni Zaire, který patří k nejnebezpečnějším.

Při tvorbě vakcíny vědci využili přirozený mechanismus, kterým buňka reguluje tvorbu proteinů. Malé úseky takzvané interferující RNA (siRNAs) zastaví přepis dědičné informace z genu do proteinu. Vědci vytvořili molekuly RNA namířené proti virovému proteinu L, který je nezbytný pro množení viru. RNA „zabalili“ do lipidových nanočástic, které vstříkli do žil opicím makakům půl hodiny potom, co je vystavili viru Ebola Zaire. Injekce pak opakovali jedenkrát denně po dobu šesti dní. Všechna zvířata z této skupiny přežila a žádné známky infekce se u nich neobjevily, což znamená, že interferující RNA virus dokázala zastavit. Je to vůbec poprvé, kdy vakcína dokázala pokusné primáty kompletně ochránit a vědci se domnívají, že podobný postup by mohl být úspěšný také u lidí.

Zdroj: US Army Medical Research Institute of Infectious Diseases

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme