Vysokoškoláci dostanou výhodné půjčky na svoje studium

Studenti vysokých škol už brzy nebudou závislí na příjmech svých rodičů. Na své vzdělání si budou moci výhodně půjčit peníze a také spořit. Návrh ministerstva školství na finanční podporu studentům dnes jednomyslně schválila vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti

Studenti | Foto: Tomáš Adamec

Jde zatím pouze o plán, na jehož podkladě připraví komise složená z odborníků několika ministerstev konkrétní návrh zákona na změny ve financování studia.

Studentské půjčky pro vysokoškoláky by měly být co nejvýhodnější a také co nejméně rizikové. Tedy garantované státem a s nízkým úrokem. Jedním z návrhů je například půjčka 54 tisíc korun ročně, kterou by vysokoškolák čerpal po dobu pěti let studia. A splácel by ji až po dokončení školy.

Přehrát

00:00 / 00:00

studentské půjčky.mp3

V budoucnu by měl každý student dostávat nevratný grant na studium a to formou měsíčních příspěvků na účet. Tyto granty by neměly nijak zatížit státní kasu. Další granty by měli dostávat ještě studenti z chudých rodin a handicapovaní. Věková hranice 26 let pro studentské výhody by se měla zvýšit.

Klára Bílá, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme