Odložený sen Justine Heninové

Když se na začátku roku vrátila po skoro dvouleté pauze k tenisu, jejím snem bylo získat grandslamový titul z Roland Garros. Belgičanka Justine Heninová se ale patého pařížského triumfu nedočká. Tedy alespoň pro letošek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Justine Heninová bojuje na Roland Garros

Justine Heninová bojuje na Roland Garros | Zdroj: ČTK

Mohl to být příběh, který se jednou dočká svého hollywoodského zpracování. Ale nejspíš nebude. Justine Heninová našla na Roland Garros po šesti letech přemožitelku. Její včerejší prohra s Australankou Stosurovou znamenala ukončení šňůry čtyřiadvaceti výher na pařížské antuce v řadě. Heninové se znovu potvrdilo, že návrat mezi absolutní elitu po bezmála dvouleté tenisové pauze je hodně obtížný.

"Bude to ještě chvilku trvat, to si uvědomuju. Ale říkám to od první minuty, kdy jsem se vrátila na dvorce. Měla jsem velké ambice, ale moc dobře jsem věděla, jak nesmírně náročný můj návrat bude. V prvních pěti měsících sezóny se mi povedlo skoro všechno, hrála jsem finále grandslamu. Teď je ale na čase zase zabojovat, a myslím že jsem připravená to udělat," říká odhodlaně sedminásobná vítězka grandslamů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odložený sen Justine Heninové

Podle bookmakerů i tenisových fanoušků na celém světě byla právě hráčka, která dnes oslavuje své osmadvacáté narozeniny, největší favoritkou Roland Garros. Sama Heninová to však viděla jinak.

"Takhle jsem to necítila. Věděla jsem o tom velkém očekávání zvenku, každý mě chtěl vidět hrát v té formě, jako dřív. Ale jednoduše nešlo být na stejné úrovni, jako v roce 2007. Fyzicky ani mentálně. Beru si z tohoto turnaje jen pozitiva, ale rozhodně jsem podle mě nebyla jeho favoritkou," odporuje Heninová.

Po pauze jako před ní?

Její jméno skloňovali tenisoví fandové stejně náruživě, jako jméno její krajanky Kim Clijstersové, která také po dobrovolné přestávce ovládla loňské US Open. Heninová od svého lednového návratu mezi elitu stihla vyhrát turnaj ve Stuttgartu, zahrála si o titul i v Brisbane i na prvním grandslamu sezóny v Melbourne. Všechno nasvědčovalo tomu, že naváže na své někdejší fenomenální úspěchy.

"Nechci porovnávat tyhle dvě kariéry, protože jsou úplně odlišné. V té první jsem se musela na špičkovou úroveň vydrápat během dlouhých let, teď jsem zpátky sotva pár měsíců, a každý hned čeká, že budu vyhrávat grandslamy. Nejtěžší je znovu si zvyknout na ty nervy, které nikde jinde nezažijete. Co bylo, to bylo, teď se musím dívat směrem dopředu," uzavírá Justine Heninová.

Směrem dopředu znamená především k Wimbledonu, na němž bude znovu v úzkém okruhu adeptek na titul, který ji ve sbírce ještě chybí.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme