Berlusconi se v Itálii snaží prosadit ‚náhubkový zákon‘

Italský premiér Silvio Berlusconi se opět snaží ztížit život novinářům v zemi a jakoby se při tom inspiroval v Česku a na Slovensku. Chystá obdobu nám dobře známého ‚náhubkového zákona‘, který by zakazoval zveřejňovat podrobnosti o trestných činech, dokud nezačne soudní proces. Berlusconi tím pobouřil nejen novináře, ale i soudce a opozici. A je dost možné, že se náhubkový zákon bude projednávat i u mezinárodních soudů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi | Foto: G8 Website (ANSA)

„Současná verze návrhu zákona je již změkčená oproti té původní. Ta například říkala, že není možné informovat o případu, dokud nezačne soud. Při tom, jak je italské soudnictví zdlouhavé, to může trvat i tři roky,“ říká spolupracovník Českého rozhlasu v Itálii Josef Kašpar.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu zákona italského premiéra mluvil na Rádiu Česko italský spolupracovník Českého rozhlasu Josef Kašpar.

Tresty pro novináře i vydavatele jsou v návrhu velice ostré. Pokuta se mohla v případě televizních záznamů vyšplhat téměř k půl milionu eur.

„Berlusconi zákon zdůvodňuje tím, že různé osoby, včetně jeho, byly předmětem jakéhosi mediálního lynčování i v případech, kdy se nejednalo o trestné záležitosti. Mluvilo se i o soukromí a intimním životě sledovaných, což nemělo s případnou trestnou činností nic společného. Jedná se tedy údajně o ochranu soukromí všech,“ pokračuje Kašpar.

„Zákon značně ztěžuje i práci vyšetřujících orgánů, proto se proti zákonu postavili nejen novináři a soudci, ale i některé organizace policistů a carabinierů,“ dodává Kašpar.

Podle něj zákon schválen pravděpodobně bude, ale v mnohem měkčí podobě, než jakou původně Berlusconi navrhoval. Proti návrhu zákona je totiž v italském parlamentu opozice, ale i část koaličních poslanců.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme