Sněmovnu by mohl vést sociální demokrat, připouští TOP 09

TOP 09 si dovede představit zástupce ČSSD v čele sněmovny, a to v případě, že sociální demokracie navrhne na tento post důstojného kandidáta. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg to uvedl po jednání se sociálními demokraty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Gazdík a Karel Schwarzenberg

Jan Gazdík a Karel Schwarzenberg | Zdroj: ČTK

Schůzkou pokračovala jednání ČSSD se stranami, které se pokoušejí sestavit středopravou vládní koalici. Podle Schwarzenberga by bylo logické, aby nejsilnější strana, pokud by nebyla ve vládě, obsadila i čelo sněmovny.

“Jako strana, která je nejsilnější, bych řekl, že je to naprosto možné. Odpovídá to dobrým zvyklostem. Jak známo, je to tajná volba, závisí to také na tom, koho navrhnou," uvedl předseda TOP 09.

Takovou možnost nevyloučil ani šéf občanských demokratů Petr Nečas. Podotkl nicméně, že sociální demokracie automaticky nárok na křeslo předsedy sněmovny nemá.

“Neplyne z žádné ústavní klauzule, z žádného zákona a dokonce ani ze zvyku. Já si to dovedu představit jako jednu z možných variant, ale dovedu si zrovna tak představit, že v případě vytvoření koalice rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupce tato koalice bude schopna nalézt dostatečně silnou osobnost,“ řekl Nečas.

Schwarzenberg a Sobotka vyloučili vládní spolupráci

Schwarzenberg s lídrem ČSSD Bohuslavem Sobotkou se dnes na prvním vzájemném setkání podle očekávání shodli, že spolupráce obou stran na vládní úrovni není možná. Svoje programy obě strany hodnotí jako neslučitelné.

Sobotka potvrdil, že se strany se neshodnou například v otázce škrtů: „Museli jsme konstatovat, že pro sociální demokracii je takový způsob snižování výdajů, zejména v oblasti sociální, nepřijatelný. Čili tady jsme s TOP 09 společnou řeč nenašli.“

"Dohodli jsme se, že kdyby jedna strana byla ve vládě a druhá v opozici, že už nebudeme na sebe řvát a budeme se všichni varovat hanlivých výrazů," doplnil Schwarzenberg.

Už v pondělí Sobotka jednal s šéfem ODS Petrem Nečasem. Konstatovali, že mají zájem na hladkém zahájení práce parlamentu v novém složení. Nečas navrhuje snížit počet lidí ve vedení sněmovny a vyloučit z něj KSČM. Podle Sobotky by komunisté měli mít v orgánech sněmovny své zastoupení.

Poslanci se mají poprvé sejít příští pátek

Prezident Václav Klaus dnes svolal zasedání nové sněmovny v povolebním složení. Začne v pátek 11. června. Termín první schůze dolní komory zatím nebyl určen.

Zasedání označuje celkovou činnost sněmovny mezi volbami, v jejímž rámci se konají jednotlivé schůze dolní komory. Není totožné s pojmem ustavující schůze sněmovny, na níž má být také zvolený předseda sněmovny.

Podle komunistů by měla případná vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných respektovat ČSSD jako vítěze voleb. Rádiu Česko to řekl šéf KSČM Vojtěch Filip.

“Na rovinu říkám, že pokud se tady rýsuje jakási koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, tak v tom případě je otázka, jak naložit s tím, kdo zvítězil ve volbách. V tomto ohledu doporučuji, pokud tato koalice vznikne, aby vedla sněmovnu osobnost ze sociální demokracie,“ uvedl Filip.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme