Rok po tragickém letu z Ria do Paříže stále nejsou známy příčiny pádu letadla

Na pařížském hřbitově Pere Lachaise začal pietní akt za oběti havárie letadla na lince z Ria de Janeira do Paříže. Dnes je tomu rok, co zmizel Airbus a 330 francouzské společnosti Air France ve vlnách Atlantického oceánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecká doprava

Letecká doprava | Foto: Jan Rosenauer

I po roce je vidět na tvářích příbuzných 228 obětí havárie smutek, zoufalství, ale i trochu zlost nad vyšetřováním, které stále nepřineslo výsledky. Pro příbuzné je nepochopitelné, že v 21. století nelze najít v oceánu černé skříňky a trosky letadla tak, aby se mohly zrekonstruovat poslední okamžiky letu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Paříž - pietní akt.mp3

„Je to tvrdé, ale pochopitelné, když tu zaslechnete, že do vyšetřování havárie letadla s polským prezidentem jsou zapojena nejvyšší místa v Rusku a Polsku, kdežto tady mají někteří pozůstalí pocit, že francouzské úřady nedělají úplně všechno co je v jejich silách,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Pokorný.

Po roce se našla pouze 4 procenta trosek letounu. V oblasti, kde se zřítil let z Rio de Janeira do Paříže jsou v oceánu silné a nezmapované proudy. V místech je hloubka 4 kilometry. Záchranáři a specialisté říkali, že dělali co mohli.

Třetí fáze pátrání byla ukončena

Pozůstalí ale trvají na spuštění další fáze pátrání. A chtějí naprosto transparentní informace. Hledání trosek a černých skříněk stálo už 20 milionů eur.

Letecká společnost Air France se rozhodla odškodnit v přepočtu 2,5 milionu korun za každou oběť nikoli proto, že by uznávala vinu, ale jako projev soucitu.

Na hřbitově Pere Lachaise stojí průhledný pomník lemovaný 228 vlaštovkami a nápisy v jazycích, kterými mluvili pasažéři tragického letu.

Jan Pokorný, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme