Fotbalový šampionát v roce 1958: první start Pelého

Jméno Edson Arantes de Nascimiento znají jen fotbaloví fanoušci, těžko by se však hledal někdo, kdo nikdy neslyšel o Pelém. Nejlepší fotbalista historie si zahrál na čtyřech světových šampionátech. Poprvé to bylo v roce 1958.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pelé při mistrovství světa 1958

Pelé při mistrovství světa 1958 | Foto: fotbal.cz

Když v červnu roku 1958 nastoupil na světovém šampionátu proti Rakousku nebylo Pelému ještě osmnáct let. Přesto byl jedním ze strůjců triumfu Brazílie. Ta do Švédska přijela jako jeden ze spolufavoritů, ale více se věřilo Anglii. Právě s Albionem se utkala ve skupině a oba týmy se rozešly smírně po bezbrankové remíze.

Jako by se tým ve kterém hráli Garincha, Váva nebo Dida rozjížděl pomalu. Stejně tak se forma zvedala Pelému. Poprvé parádně představil až v semifinále, ve kterém Brazílie nastoupila proti Francii, tu táhl kanonýr Fonteine (s devíti brankami nejlepší střelec turnaje). Pelé nastoupil do druhého poločasu a během 23 minut nastřílel do francouzské sítě tři branky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalový šampionát v roce 1958: první start Pelého

„Na tenhle zápas nikdy nezapomenu. Bylo to jako ve snu. Už jsem před tím za Brazílii hrál, ale šampionát byl úplně něco jiného. Všichni říkali, že musíme vyhrát a chvíli trvalo než jsem se s tím vyrovnal. Vavá mi před zápasem řekl, ať hraji to co umím a nepřemýšlím o tom co je to za zápas a ať se prostě jen fotbalem bavím. Všechna nervozita ze mě spadla a já si užíval každý dotek s míček a nakonec i to, že jsme postoupili,“ vzpomíná Pelé na semifinále šampionátu ve Švédsku.

Čechoslováci nepostoupili

Na šampionátu se také představil Československý tým, ale po prohře 0:1 se Severním Irskem, remíze 2:2 se Západním Německem, a výhře 6:1 nad Argentinou, musel hrát play off o postup ze skupiny znovu se Severními Iry.

Tam ale Čechoslováci prohráli 1:2 v prodloužení a vyřazovací boje se odehráli bez nich. To domácí výběr dokonale využil podporu publika a také příznivého losu a probojoval se až do finále. Proti Brazíli však neměl mít příliš šancí na úspěch. Jenže už ve čtvrté minutě poslal domácí do vedení Liedholm

„Takový začátek jsem si rozhodně nepředstavovali. Věděli jsme, že máme spoustu času s tím něco udělat a také se brzy stalo. Navíc ještě do poločasu přidal Vavá druhý gól. To nás uklidnilo a hráli jsem to co umíme. O přestávce mi někdo říkal, že až budu mít míč ve vápně na noze, ať jdu rovnou do gólu. Hned v úvodu jsem dostal míč zprava a chtěl jsem postupovat směrem k brance, ale v cestě mi stál obránce. Kličkou bych se dostal mimo střeleckou pozici, tak jsem si ho přehodil a pak jen uklidil míč do sítě,“ popisuje svou první finálovou trefu Pelé.

V poslední minutě skóroval ještě jednou a uzavřel gólový účet na 5:2. Brazílie tak získala svůj první titul mistrů svět a načala éru své nadvlády nad zbytkem fotbalového světa.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme