Obama hrozí trestním stíháním kvůli ropě v Mexickém zálivu

Ropa v Mexickém zálivu ohrožuje místní ekonomiku. Zdůrazňuje to americký prezident Obama, který pohrozil stíháním viníků. Ministerstvo spravedlnosti už zahájilo trestní vyšetřování. Pobřeží Lousiany je ohrožené, ale až na výjimky zatím není ropou zasažené. Jak se ale na místě přesvědčuje zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka, místní podnikatelé s výjimkou rybářů na tom zatím nejsou špatně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná skvrna u pobřeží Louisiany

Ropná skvrna u pobřeží Louisiany | Zdroj: ČTK

Tržby jsou asi o pět procent vyšší, než byly loni touhle dobou, odhaduje Ray, majitel obchodu se smíšeným zbožím v městečku Venice. Ale je to dané tím, že u něj nakupují zaměstnanci firem najatých na odstranění následků ekologické havárie. Jestli ropa pobřeží zasáhne ve větším měřítku, bude to prý za čas znamenat konec jeho podniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž přímo z pobřeží Louisiany připravil americký zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Ropná skvrna pomáhá i místním hoteliérům

„Nic nemáme, jsme naprosto plní,“ říká mi recepční už nevím v kolikátém motelu. Marně se snažím najít místo, kde bych složil hlavu. Jsem asi 50 kilometrů od ostrova Grand Isle, který patří k místům nejvíc ohroženým ropnou skvrnou ve státě Lousiana.

Bílý dům mluví o nejhorší ekologické katastrofě v dějinách Spojených států, která zdevastuje místní ekonomiku. Ale zatím si po pravdě řečeno někteří z místních obyvatel nemají na co stěžovat.

I recepční v dalším motelu mi potvrzuje, že všechny pokoje zabrali takzvaní ‚BP people‘ – tedy lidé pracující pro společnost BP. Jsou jich tisíce a spolu se zaměstnanci firem najatých vládou obsadili skoro všechny ubytovací kapacity.

Budoucnost je nejistá

Týká se to větších hotelů i levných motelů, potvrzuje Wendy, která provozuje malý rodinný podnik v městečku Venice. I u ní se ubytovali lidé pracující na odstranění ropné skvrny: „Daří se nám teď moc dobře.“ Nedokáže mi ani říct, kolikrát za den jí někdo volá a chce dlouhodobé ubytování, které ona nemůže slíbit, protože všechny pokoje jsou obsazené na měsíce dopředu.

Hned ale dodává, že to nemusí mít dlouhé trvání. Dělá jí starosti, že se za městem chystají zaparkovat asi 200 až 300 obytných přívěsů. To pochopitelně sníží zájem o ubytování v jejím motelu.

Ropná skvrna v Mexickém zálivu samozřejmě ohrožuje dlouhodobě ekonomický výhled pobřeží státu Lousiana, které žije z velké části z turistického ruchu. Ale přinejmenším zatím, zaznamenávají místní hotely a motely, a potažmo i obchody nebývalou konjunkturu.

Vít Pohanka, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme