Izrael odmítl nezávislé vyšetřování námořního incidentu

Izrael odmítl nezávislé vyšetření krvavého incidentu, při kterém jeho vojáci v pondělí v mezinárodních vodách zabili devět zahraničních civilistů. Podle deníku Jerusalem tak rozhodl izraelský bezpečnostní kabinet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelský armádní člun

izraelský armádní člun | Zdroj: ČTK

K „nezávislému a důkladnému“ vyšetření krveprolití vyzvala Rada bezpečnosti OSN. Izraelská komanda obsadila mezinárodní flotilu plující do Gazy. Střelbu na pasažéry Izrael zdůvodňuje tím, že radikálové na jedné palubě vojáky brutálně napadli.

Podle vládních zdrojů citovaných izraelským tiskem má armáda židovského státu dostatečné mechanismy a zkušenosti k tomu, aby sporné události vyšetřila sama. Objasňování incidentu ji prý čeká stejně, tak jako v případě jiných podobných událostí.

Sílící spory

Mezitím na politické scéně sílí spory, kdo vlastně celou operaci proti stovkám cizinců nařídil. Ministr obrany Ehud Barak tvrdí, že to byla úzká skupina sedmi ministrů, kteří tradičně jednají o zásadních bezpečnostních a politických otázkách.

Někteří z těchto členů vlády ale tvrdí, že se o věci pouze debatovalo. Tématem prý navíc nebyl způsob chystaného zásahu proti aktivistům, ale jak zmírnit očekávané škody v očích světové veřejnosti.

Do Jordánska ráno dorazily první autobusy s propuštěnými aktivisty. Izraelská vláda vypravila zhruba stovkau z celkově 680 zajatých. Propuštění byli převážně občané arabských států. Zbytek zadržených z celkem 35 zemí chce Izrael propustit do 48 hodin.

Blízký spojenec Izraele, Spojené státy, se k incidentu zatím vyjadřují jen velmi zdrženlivě.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme