Záznamy z prezidentského letadla havárii neobjasnily

Polsko zveřejnilo záznamy z takzvaných černých skříněk z vládního letounu, který 10. dubna havaroval u západoruského Smolenska. Ale místo odpovědí na řadu otázek přineslo jejich zveřejnění spíše další spekulace. Příčiny havárie se tak budou dál vyšetřovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky polského letadla u Smolenska

Trosky polského letadla u Smolenska | Foto: AFP

V troskách letadla zahynul polský prezident Lech Kaczynski, jeho manželka a všech dalších 94 lidí na palubě. Kopie záznamů polským vyšetřovatelům Rusko předalo v pondělí.

Záznam mimo jiné odhalil, že ještě minutu před pádem palubní přístroje varovaly piloty polského vládního letounu, ať okamžitě naberou výšku. Poslední slovo, který se ozvalo z kabiny byl zděšený výkřik, pak zápis končí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Joanna Czaplinská kometovala reakci Polska na zveřejnění záznamů z letecké katastrofy

„Záznamy spíše komplikují situaci a přinášejí další spekulace. Alespoň ukončily různé konspirační teorie. Víme stoprocentně, že piloti neměli absolutní přehled o situaci. Letadlo letělo příliš rychle, jakoby si piloti neuvědomovali skutečnou letovou výšku,“ sdělila spolupracovnice Českého rozhlasu v Polsku Joanna Czaplinská.

„Automatický systém opakovaně několikrát varoval, aby se letadlo zvedalo. Víme také, že v kabině pilotů se nacházeli i jiní lidé, kteří by tam během přistávání neměli být,“ pokračovala spolupracovnice.

Záznamy z havárie budou téma i pro prezidentské volby

Po havárii se spekulovalo, zda někdo z vládní delegace třeba nějakým způsobem nevyvíjel tlak na pilota, aby přistál za každou cenu.

Ve Smolensku panovalo špatné počasí a odklonění letu by znamenalo, že by se polská delegace nedostala včas na pietní akt Katyňského masakru.

„Víme, že tři minuty před havárií, řekl šéf diplomatického protokolu pilotům, že prezident se ještě nerozhodl, ovšem můžeme se jen domnívat, zda se jednalo skutečně o přistávání. O minutu později někdo říkal, že ´bude naštvaný´. Ale opět nevíme, kdo to řekl,“ uvedla Czaplinská.

Příčiny nehody se tak budou dál vyšetřovat, protože záznamy o nich mnoho konkrétních údajů nepřinášejí.

„Musí se ještě prozkoumat parametry letu. Záznamy umožňují nahlédnout do kabiny, je vidět, co dělali piloti, ale nevíme, proč to dělali. Zdálo se, že jsou odhodlaní přistát, vypadali velice klidně,“ přiblížila záznamy spolupracovnice v Polsku.

Poté, co pozornost Poláků strhly ničivé povodně, se opět dostává díky zveřejněným záznamům letecké neštěstí u Smolenska opět mezi hlavní témata v Polsku.

Černé skříňky z havarovaného tupolevu | Foto: ČTK

„Záznamy se nyní různě interpretují. Politici řeší, zda záznamy měly být zveřejněny. Vláda tvrdí, že ano. Opozice zase říká, že měly být předány jen prokuratuře a pozůstalým. A to hádky a polemiky teprve začínají,“ popsala dění u severních sousedů Česka Czaplinská.

Téma leteckého neštěstí se určitě přenese do blížících se prezidentských voleb a kampaní jednotlivých kandidátů.

„Jaroslav Kaczynski, jeden z hlavních kandidátů, trvá na tom, že vyšetřování měla vést polská strana, což není v souladu s mezinárodními předpisy. Vládní strana, která podporuje Bronislava Komorowského, je pro to, aby se vyšetřování vedlo v Rusku ve spolupráci s Polskem,“ nastínila rospor zpravodajka v Polsku.

Tomáš Pavlíček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme