Ekonomové s napětím sledují krizi španělských spořitelen

Evropský finanční sektor i nadále ztrácí důvěru. Přispěla k tomu analýza Evropské centrální banky, podle které banky v eurozóně kvůli probíhajícím problémům do roku 2011 odepíšou 195 miliard eur. Investory znervóznila i zpráva ze Španělska, kde podle televize CNBC požádala druhá největší spořitelna Caja Madrid o třímiliardovou pomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palacio Real, královský palác, Madrid

Palacio Real, královský palác, Madrid | Foto: Fotobanka stock.xchng, Pierre Benker

Právě sektor spořitelen přitom mnozí experti považují za časovanou bombu. Před dvěma týdny přitom Španělsko znárodnilo spořitelnu CajaSur.

Jak na Rádiu Česko řekl Petr Kříž ze společnosti PricewaterhouseCoopers, španělský spořitelní sektor je relativně hodně rozdrobený. „Pohybuje se na něm téměř 50 spořitelních subjektů a řada z nich je velice malých. Navíc nejsilnější z nich, barcelonská La Caja je údajně ve velmi solidní a silné finanční pozici,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy španělského spořitelního sektoru přiblížil na Rádiu Česko Petr Kříž ze společnosti PricewaterhouseCoopers.

Španělské spořitelny vsadily na půjčky na bydlení. Realitní sektor ale v důsledku globální krize zkolaboval a někteří experti proto předpovídají sektoru hlubokou krizi. Podle některých pozorovatelů mohou španělské spořitelny ohrozit stabilitu celého evropského finančního sektoru.

„Je pravda, že španělský realitní sektor byl krizí postižen jako jeden z nejvíce v Evropě a půjčky tomuto sektoru byly typickým produktem řady spořitelen. Na druhou stranu si nemyslím, že by problémy španělského sektoru mohly přímo ovlivnit finanční situaci v Evropě, byť trh je dneska velice citlivý na jakékoli zprávy,“ uvedl.

Co se týče dalších, podobných systémových hrozeb, jakou nyní představují španělské spořitelny, podle analytika lze očekávat ještě propady a ztrátové úvěry v řadě zemí.

„Na druhou stranu je pravda, že se dnes na tyto problémy chystají regulátoři, v evropském finančním sektoru se výrazně zvýšila likvidita, banky mají rezervní prostředky pro řešení těchto problémů,“ řekl.

„Takže očekávám, že zisky řady finanční institucí nebudou příliš vysoké, ale problémy jednotlivých finančních institucí budou spíše omezené, než že by se jednalo o nějaké systémové zásadní riziko,“ dodal analytik na Rádiu Česko.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme