Izrael hromadně propouští vězněné cizince

Izrael začal hromadně propouštět stovky cizinců, které v pondělí zadržel v mezinárodních vodách. O jejich urychlené deportaci v noci rozhodl premiér Benjamin Netanjahu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelští vojáci

izraelští vojáci | Zdroj: ČTK

Zadrženo bylo téměř sedm stovek lidí a očekává se, že do osmačtyřiceti hodin by měla drtivá většina z nich zemi opustit.

„Největší skupina už odjela. Bylo to asi 125 lidí většinou ze zemí, s nimiž nemá Izrael diplomatické styky, nebo je s nimi fakticky ve válečném stavu jako Syřané, Libanonci či Alžířané. Skupina odjela v autobusech do Jordánska. V noci se Izrael domluvil s Ammánem, že lidi převezme, protože jinak se formálně baví se zeměmi, odkud lidé pocházejí,“ přiblížil izraelskou akci přímo z místa blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Břetislav Tureček přiblížil dění kolem propouštění vězněných lidí v Izraeli

„Názory na zadržení proti novinářům se různí. Aktivisté tvrdí, že novináři byli na palubě především proto, aby zdokumentovali nadcházející události a příjezd do Gazy. Izraelská strana tvrdí, že žurnalisté sloužili jako jakési křoví ke krytí lidí, kteří jsou organizovaní v nejrůznějších teroristických buňkách."

Turecko poslalo pro své deportované občany do Izraele letadla a podle informací z tureckých médií už dvě stovky aktivistů dorazily do Ankary.

„V konvoji bylo 368 Turků, takže jich něco přes sto padesát Izrael dál zadržuje a viní je z násilí proti svým vojákům. Turecko už do Izraele poslalo i polní nemocnici, protože odmítlo návrh Izraele na převezení zraněných. Své raněné má v plánu vojenskými letadly převézt do nemocnice v Ankaře," informovala spolupracovnice v Turecku Julie Urbišová.

Tři Češi dál zůstávají ve vězení

Zpět v České republice už je z izraelského vězení i kameraman České televize, další tři novináři z České republiky se však ještě nevrátili.

„Další jsou pořád ve vězení. Redaktor České televize Petr Zavadil a novinář na volné noze Zdeněk Lokaj podepsali souhlas s deportací a během dneška by měli odletět do České republiky. Pak je tam ještě filmař Alexandr Vojta, který odmítl podepsat deportaci a jeho pobyt se patrně ještě pozdrží,“ objasnil blízkovýchodní zpravodaj.

Mezinárodní společenství vyzývalo k nezávislému a důkladnému vyšetření událostí. Izraelská vláda ho však odmítla a pondělní události tak nepřestávají být jedním z předních témat na mezinárodní scéně i v samotném Izraeli.

„Stanovisko ministrů je takové, že si izraelská armáda umí věc vyšetřit sama. Má s tím podle nich dostatečné zkušenosti a podobné věci vyšetřovala sama i v minulosti. Spojené státy vzkázaly, že věří, že Izrael vyšetří incident dobře, ale že by věrohodnost podpořila nějaká mezinárodní účast,“ doplnil Tureček.

Turci tlumí protiizraelské nálady

Izrael zdůvodňoval vojenský zásah tím, že aktivisté na lodích vezli zbraně pro palestinské teroristy, což se zatím nepotvrdilo.

„Včera Izrael oznámil, co na palubě lodí bylo. Jediné zbraně, které vojáci nalezli, byly kuchyňské a útočné nože a také různé tyče ze strojovny,“ dodal zpravodaj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Natasha Dudínská a Julie Urbišová informovali o následcích izraelského útoku

V Turecku nyní panují silné protizraelské nálady. A Izrael už vyzval rodiny svých diplomatů k opuštění země.

„Turecký premiér i ministr zahraničí vyzval obyvatele, aby nešířili nenávist vůči židovským obyvatelům na tureckém území a ministr zahraničí řekl, že rodiny diplomatů jsou pro Turecko jako jejich vlastní a bude je chránit. Vláda ale stále trvá na potrestání Izraele a na zastavení blokády Gazy. Podle toho se mají vyvíjet další vzájemné vztahy," doplnila Urbišová.

Tomáš Pavlíček, Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek, Julie Urbišová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme