Trojkoalice by zřejmě financovala sport z hazardu

Český sport je dlouhodobě podfinancován, shodují nejen sportovní funkcionáři, ale i politici, kteří krátce před volbami napříč celým politickým spektrem slibovali nápravu. Strany očekávané středopravicové koalice ale mají na financování sportu zatím nejednotné názory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Miroslav Kalousek (TOP 09) | Foto: Tomáš Adamec

Dají se očekávat změny v oblasti hazardu, který by měl nově daleko více přispívat na činnost sportovním svazům. Více práce ale čeká na sportovní funkcionáře, kteří budou muset peníze více shánět ve vlastních zdrojích.

„Základním zdrojem zůstávají veřejné rozpočty, tedy rozpočty měst, krajů a státu. Stát by dočasně mohl vypomoci, ale to hovoříme v řádech stovek milionů, ne o miliardách. Klíčové je ale transparentní financování plynoucí z hazardu,“ nastínil možnosti flídr ODS Petr Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Ondřej Suchan mluvil o financování českého sportu

Podle něj by se z hazardních her daly získat až dvě miliardy korun.

Kalousek je radikálnější

Podobné stanovisko zaujímají i Věci veřejné. Zmiňují hazard a také majetnější lidi, kteří by podporovali sport přímo v krajích, nikoliv tedy přes ministerstvo školství. Nová parlamentní strana mluví také o zdrojích z příjmů České televize z reklamy.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek je však radikálnější. Říká, že si sport musí získat nejprve prostředky z vlastních zdrojů a pak až je možné ho podporovat ze státních peněz. Podle něj udělal sport zásadní chybu financováním Sazka Arény, která byla velice předražená.

„Pusťte si do Sazky strategického partnera, zmobilizujte Sazku nebo jiný majetek. ČSTV má účetní hodnotu majetku přes padesát miliard korun. Tak ho komercionalizujte. Pokud to uděláte, stát nesmí tuto snahu ignorovat a musí jí podpořit,“ vybízel Kalousek sportovní svazy na nedávné konferenci Stát a sport.

Sportovní svazy si však stěžují, že na údržbu majetku nemají peníze. Místopředseda Věcí veřejných Josef Dobeš přišel s nápadem na převedení majetku na obce.

„Nejdříve je však potřeba udělat audit a zjistit, kolik majetku je a kolik je ho potřeba. Pak by měl být majetek převeden na obce a měly by se dojednat podmínky, za jakých by ho mohly sportovní svazy využívat,“ uvedl Dobeš.

Před volbami se mluvilo i samostatné rozpočtové kapitole pro sport, případně o vzniku nového ministerstva. ČSSD říkala, že by sport měl spadat přímo pod Úřad vlády či možná přímo pod ministerského předsedu. Nicméně například Petr Nečas je zásadně proti zřizování podobných úřadů.

Ondřej Suchan, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme