Ratingové agentury v Evropě mají být pod přísnějším dohledem

Na ratingové agentury je třeba více dohlížet. Myslí si Evropská komise a navrhuje zesílení dozoru na tyto firmy. Agentury se podle Bruselu podílely na eskalaci finanční krize. Měly podcenit rizika spojená s některými komplikovanými finančními nástroji na trhu. Šlo hlavně o hypoteční úvěry, které banky poskytovaly i nesolventním klientům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Návrh Komise na zesílení dohledu nad agenturami ještě ale musí získat podporu členských zemí a europoslanců.

Ratingové agentury působící v Evropě mají podléhat centralizovanému systému dohledu na celounijní úrovni.

Kontrolovat je má podle eurokomisaře pro vnitřní trh a finanční služby Michela Barniera nový dozorčí orgán, který bude dohlížet i na banky a další finanční instituce. Ten má začít fungovat na začátku příštího roku. Bude moci žádat od agentury informace, vést vyšetřování nebo provádět inspekce v sídlech firem, například evropských poboček amerických ratingových agentur.

Už od letošního prosince budou platit přísnější pravidla pro ratingové agentury, které se musejí v Unii registrovat. Nesmějí poskytovat zároveň konzultační služby a musejí zveřejnit metody, které ke stanovení ratingů použily.

Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme