Fico před volbami otvírá jedno hřiště za druhým. I když funguje už rok

Kdybyste chtěli v těchto dnech potkat slovenského premiéra, největší šanci máte na fotbalovém hřišti. Robert Fico pilně objíždí zemi a přestřihává pásky, nejradši právě na nových sportovištích. Není to jediná kuriozita slovenské předvolební kampaně, která vyvrcholí už za deset dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico jako hvězda večera

Robert Fico jako hvězda večera | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Těžko uvěřit, že Slovensko vůbec má tolik víceúčelových sportovišť. Podle e-mailů, které každý den posílá novinářům o Ficově programu jeho úřad, to vychází, že každý den premiér otevře dvě až tři. To by znamenalo, že v každé větší vísce na Slovensku musí svítit nový umělý povrch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slibům v rámci slovenské předvolební kampaně se věnoval zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Tato statistika má ale k realitě hodně daleko. Když se na přestřihávání pásek podíváme blíž, najdeme i řadu kuriozit.

Například před třemi týdny Robert Fico otevíral v jedné vesnici za Bratislavou nové hřiště, které už ve skutečnosti fungovalo celý rok.

Na otázky novinářů, proč přijel s takovým zpožděním, Fico s úsměvem odvětil, že přece nemůže být vždy všude. Druhá verze je ta, že premiér svými ‘spanilými jízdami‘ prodlužuje dosah předvolební kampaně pro svou stranu Smer.

Hitparádu slibů vedou vyšší důchody

Na Slovensku je teď veřejnost pod palbou předvolebních slibů. Tamní Hospodárske noviny dokonce udělaly hitparádu populistických slibů.

Na prvním místě jim vyšel právě slib Roberta Fica, který řekl, že rozdá lidem třinácté důchody v případě, že Smer po volbách sestaví vládu. Nechal si ovšem pro sebe, jestli to budou důchody v plné výši, jestli na ně vůbec budou peníze po celé čtyřleté období a jestli je dostanou všichni lidé, kteří na ně mají nárok.

Fico každopádně dál slibuje i přesto, že ministerstvo financí zveřejnilo údaje, že kterých jasně vyplývá, že slovenský státní dluh stále roste.

Služebníci místo ministrů

Smer je sice největším přeborníkem ve slibování, rozhodně ale není jediný. Třeba strana maďarské menšiny Most-Híd slibuje plošné zvýšení důchodů o několik desítek eur. Strana SAS chce zase zrušit koncesionářské poplatky.

A jedna recesistická strana, která ve volbách kandiduje, dokonce navrhuje, aby se ministrům slovenské vlády napříště říkalo služebníci. Prý to budě znít příhodněji.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme