Cameron poprvé čelil otázkám opozičních poslanců

Nový britský premiér David Cameron prošel křtem parlamentních interpelací. Čtyři týdny po volbách do parlamentu čelil pravidelným středečním otázkám poslanců z opozičních křesel, do kterých usedli ještě nedávno vládnoucí labouristé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šéf konzervativců David Cameron

šéf konzervativců David Cameron | Foto: AFP

Téměř pět let v roli vůdce opozice udělalo z Camerona zkušeného a ostříleného parlamentního řečníka, kterého jen tak nevyvede něco z míry, nekoktá, netrpí trémou.

Přehrát

00:00 / 00:00

První interpelace nového britského premiéra sledoval spolupracovník ČRo v Británii Ivan Kytka

Náladu dnešních interpelací ovšem ovlivnil tragický incident v anglickém hrabství Cumbria na severu země.

Z ne úplně známých důvodů tam dnes dvaapadesátiletý taxikář Derik Bird zastřelil pět lidí a další zranil.

David Cameron tedy v úvodu podal zprávu poslanců a tragédie předznamenala pochmurnou náladu další rozpravy.

Liberální demokraté si na vládní roli terpve zvykají

Británie má od minulého měsíce poprvé po desetiletích koaliční vládu, bývalá menšinová opoziční strana liberálních demokratů je teď ve vládě. Tato okolnost měnila i průběh interpelací.

Vynalézavé, bravurně formulované a k věci mířící dotazy liberálních demokratů bývaly zpestřením a osvěžením pravidelných středečních otázek a odpovědí, teď po nich bylo ve sněmovně trochu smutno.

Liberální demokraté seděli ve vládních lavicích a bylo na nich znát, že si na svou novou roli hájit koaličního premiéra a koaliční politiku budou nějaký čas zvykat.

Labouristé čekají na nového vůdce

Úlohy mluvčí labouristů, kteří odcházeli minulý měsíc po třinácti letech u vlády poměrně neochotně do opozice, se v parlamentu ujala Harriet Harmanová, po léta číslo dvě ve straně za odstoupivším Gordonem Brownem.

Do sněmovny přišla ve slušivém kostýmku, jehož vzor imitoval hadí kůži, ale nebylo v níc nic z pomyslné řečické jedovatosti. David Cameron vystupoval na oplátku velice džentlmensky.

Labouristy volba nového lídra během letních měsíců teprve čeká. V čele strany zřejmě stane některý z bývalých členů Brownova kabinetu a není pochyb, že pak se parlament během interpelací promění v onu nenapodobitelnou arénu a politici v gladiátory, kteří si s anglickou slušností a smyslem pro fair play navzájem vůbec nic nedarují.

Martin Hromádka, Ivan Kytka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme