Velká voda potrápí Čechy. Na Moravě stále platí stupeň nebezpečí

Vydatné srážky se odpoledne přesunuly do Čech. Záplavy teď hrozí hlavně na Pardubicku. Rozvodnily se také řeky v Plzeňském a Jihočeském kraji a na Vysočině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protipovodňová opatření zaměstnávají nejen hasiče

Protipovodňová opatření zaměstnávají nejen hasiče | Zdroj: ČTK

Podle meteorologů budou stoupat především hladiny Vltavy, Labe, Berounky, Malše, Blanice i Otavy. Na Moravu se intenzivní srážky vrátí zítra večer.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v Moravskoslezském kraji hovoří Ivana Šuláková.mp3

Třetí stupeň povodňové aktivity hlásí 12 míst na východě republiky. Nejhorší situace je na Moravě, Bečvě, Litavě, Svratce a Odře, v ohrožení je i Sázava a horní tok Vltavy.

Hladina Odry na Novojičínsku stoupla o půl metru kvůli poškozené Barnovské nádrži ve vojenském prostoru Libavá.

„Podle vodohospodářů teď ve městě Odry hladina kulminuje. Nevylučují, že by mohla zaplavit některé domy blízko u řeky,“ říká zpravodajka Silvie Mikulcová.

Jedním z míst Jihomoravského kraje, kde dnes hejtman vyhlásil stav nebezpečí, je Hodonín. Podle starostky Milany Grauové sice bezprostřední nebezpečí nehrozí, přesto má město pohotovost. „Jsme připraveni i pro případnou evakuaci části, která je nejníže položena,“ říká Grauová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ve Zlínském kraji hovoří mluvčí povodňové komise Milan Plesar.mp3

Podle meteorologa Františka Šopka z Českého hydrometeorologického ústavu už jsou v těchto chvílích Morava a Slezsko bez deště, v noci však srážky dorazí do jihozápadní části republiky, kde mohou potrápit zejména Šumavu.

Zítra ještě musíme počítat se zataženou oblohou s deštěm, který bude až do páteční noci sužovat Moravu. Pátek už by měl být beze srážek.

„Víkend bude slunečný, v sobotu očekáváme jasno s odpoledními maximy okolo 22 stupňů, neděle bude podobná, ale od západu bude oblačnost přibývat. V příštím týdnu se vrátí přeháňky, místy bouřky,“ říká František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu.

V Jihomoravském a Zlínském kraji byl vyhlášen stav nebezpečí

Zasaženo je mnohem větší území než předminulý týden. Jihomoravský hejtman vyhlásil na osmi místech v kraji stav nebezpečí. Mělo by to usnadnit koordinaci integrovaného záchranného systému.

„Na Jižní Moravě už si povodně vyžádaly jednu oběť. Utonulého muže našli hasiči v potoce v Brně v Divišově čtvrti.V celém kraji měli hasiči na 120 výjezdů. Na Hodonínsku je uzavřeno několik silnic. Zaplavené jsou stovky sklepů a zahrad. Extrémní nebezpečí platí ve Strážnici, velké problémy jsou i na Vyškovsku,“ upozorňuje zpravodajka Českého rozhlasu Vlasta Gajdošíková.

Velká voda dnes prošla Zlínským krajem. Zanechala za sebou spoušť a dvě oběti. Hladiny řek s výjimkou Moravy klesají a lidé uklízejí následky vytrvalého lijáku. Například v Sazovicích u Zlína.

„Voda zabíjela také na Zlínsku. V ranním lijáku zahynul ve Zlíně při smyku a následné srážce s nákladním vozem devatenáctiletý mladík,“ říkán zpravodaj Roman Verner.

Kriminalisté taky zjišťují příčiny smrti muže, kterého hasiči vyprostili z větví uprostřed řeky Dřevnice, která se rozlila do centra Zlína v průběhu noci.

Zlínský kraj vyhlásil stav nebezpečí na celém území. K evakuaci však starostové obcí s rozšířenou působností zatím přistoupit nemuseli. Podle člena Povodňové komise Zlínského kraje Milana Plesara odvádějí výbornou práci zejména členové integrovaného záchranného systému.

„Nejhorší situace je na řece Moravě, třetí stupeň povodňové aktivity platí u obce Spytihněv a v Kroměříži,“ konstatuje Milan Plesar.

Hasiči nejčastěji zasahovali na Opavsku a Ostravsku

I přesto, že na severovýchodě republiky přestává pršet, mají tamní záchranáři stále plné ruce práce. Od dnešní půlnoci až do této chvíle museli hasiči vyjet zhruba ke třem stovkám případů. Nejčastěji na Opavsko a Ostravsko.

„Během noci se očekává kulminace řeky Odry. Třetí povodňový stupeň platí na Petrůvce a na Porubce. Desítky lidí například z obcí na Opavsku musely opustit své domovy,“ popisuje aktuální stav v Moravskoslezském kraji zpravodajka Ivana Šuláková.

Voda by mohla ohrozit i obyvatele Bohumína. Ve městě jednal krizový štáb. Podle starosty Petra Víchy jsou všichni hasiči v pohotovosti a vývoj na tocích neustál monitorován. „Řeky Odra i Olše by měly dosáhnout třetího stupně, což hrozí vylitím místních toků,“ dodal Vícha.

Ivana Šuláková, Silvie Mikulcová, Vlasta Gajdošíková, Petr Havránek, Aneta Vojtěchová, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme