Havel zakončil Jaro s Šestatřicátníky svými ranými básněmi

V Knihovně Václava Havla v pražské galerii Montmartre dnes skončil literární cyklus Jaro s Šestatřicátníky, věnovaný básníkům a spisovatelům této generace. Dnes večer četl své rané básně sám Václav Havel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel

Václav Havel | Foto: Tomáš Adamec

Podle organizátora akce a ředitele Knihovny Václava Havla Martina C. Putny nebylo zprvu těžké bývalého prezidenta k recitaci přemluvit.

„Na počátku Havel účast přislíbil a těšil se na přednes. Těsně před začátkem akce nicméně vyjádřil obavy právě z recitace svých ranných děl, které jsou podle jeho slov jinošské a naivní. Varoval přítomné, že se začne smát, což se během přednesu několikrát stalo,“ řekl Putna Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zakončení Jara s šestatřicátníky recitálem Václava Havla. Téma pro ředitele Knihovny Václava Havla Martina C. Putnu.

Zmínění šestatřicátníci se v letech 1953 – 1954 sdružili v jakési uskupení, které odmítalo dialog s tehdejším tuhým stalinistickým režimem. „Tito autoři se nesnažili začleňovat do veřejné literatury. Nechtěli nikomu podléhat a psali co chtěli. Charakterizují se tím, že každý z nich je literárně odlišný. Václav Havel, Viola Fišerová, Josef Topol, Věra Linhartová nebo Jiří Kuběno jsou ojedinělé a zvláštní básnické individuality a spojuje je jakási důslednost jít si svou vlastní literární cestou,“ upřesnil ředitel Knihovny Václava Havla.

Dnešní pořad s Václavem Havlem uzavřel Jaro s Šestatřicátníky. Na podzim knihovna chystá připomenutí filosofické skupiny Kampademie, která ovlivňovala Václava Havla v sedmdesátých letech.

„Nejvýznamnější letošní akcí bude vydání Dopisů do vězení. Celý svět zná Dopisy Olze, my budeme poprvé z rukopisu vydávat dopisy, které přicházely Havlovi do vězení a vytvářely dialog s Dopisy Olze,“ uzavřel Putna.

Lukáš Vincourek, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme