EU chystá Pakt proti pašování drog

Evropská sedmadvacítka chce uzavřít Pakt proti pašování drog. Na programu ho mají ministři vnitra Unie na schůzce v Lucemburku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drogy objevené v mexické dodávce na americko-mexických hranicích

Drogy objevené v mexické dodávce na americko-mexických hranicích | Foto: Alexandr Pícha

Má stanovit opatření, která budou členské země přijímat pro přerušení transportních tras nejužívanějších drog v Evropě. K podniknutí příslušných kroků si mají státy sedmadvacítky stanovit i závazné termíny.

Do Evropy přicházejí ve velkém dvě drogy: ze západu kokain a z východu heroin. To jsou dva největší problémy, i když ne jediné, řekl před schůzkou ministr vnitra Unii předsedajícího Španělska Alfredo Pérez Rubalcaba.

Pokud se kroky k přerušení tras pašeráků osvědčí, použijí se i proti dovozu další v Evropě oblíbené drogy - konopí - a také proti distribuci syntetických drog.

Podle průzkumu Monitorovacího centra pro drogy marihuanu někdy v životě vyzkoušelo 74 milionů Evropanů. Povážlivě roste obliba kokainu. Jen za poslední rok jej v Evropské unii zkusily 4 miliony lidí.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme