Po nočních vzestupech hladiny řek v celé zemi klesají

Až 40 litrů vody na metr čtvereční spadlo během noci a včerejška na mnoha místech republiky. Vytrvalý déšť zvedl hladiny řek až ke třetím povodňovým stupňům. Po celé zemi ale přestává pršet a vzedmuté hladiny řek začínají pomalu klesat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči ze Staré Břeclavi čerpají v břeclavské městské části Charvátská Nová Ves

Hasiči ze Staré Břeclavi čerpají v břeclavské městské části Charvátská Nová Ves | Zdroj: ČTK

Noční déšť zvedl hladiny řek na jihu, severu i západě Čech. Na několika místech byl během noci vyhlášen dokonce třetí stupeň povodňové aktivity.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci na jižní Moravě a dalším postupu mluvil v ranním interview na Radiožurnálu jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů Michal Hašek

Jde především o řeky na Šumavě, kde spadlo více než 50 milimetrů srážek. Třetí povodňový stupeň postupně hlásily Vydra, Křemelná a Otava. V současné době je třetí stupeň jen na jednom místě Blanice a hladiny řek postupně klesají.

Druhé povodňové stupně platí také na Blanici a na Malši. Voda zatím neohrozila lidská obydlí. Ráno se zřítila na rodinný dům opěrná zeď v Hluboké nad Vltavou, nikdo ale nebyl zraněn. Zeď strhl sesuv značně podmáčené půdy nad domem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální povodňové situaci na jihu Čech a v Moravskoslezském kraji mluvili ve Světě o osmé na Rádiu Česko reportéři Ivan Mls a Petr Havránek.

Hasiči vyjížděli v jižních Čechách ke dvaceti případům, většinou se ale jednalo jen o monitorování stavů hladin a odstraňování překážek, které by mohly způsobit rozlití vody. Vodu hasiči čerpaly pouze ve čtyřech případech. V Sušici hasiči preventivně evakuovali děti z chatové osady Luh.

Pozor na vyvrácené stromy

Řeky kvůli vytrvalému dešti stoupaly v noci také na Vysočině a v severních Čechách. Většina řek už ale kulminovala, stav se tak pomalu začíná vracet k normálu. K druhému povodňovému stupni vystoupala hladina řeky Doubravy na Chotěbořsku. Několik řek je na prvním stupni.

Dům v Hluboké nad Vltavou poničený sesuvem půdy v důsledku vytrvalých dešťů. | Foto: ČTK

Na mnoha místech, především na Žďársku, ale voda natekla do sklepů rodinných domů. Městský úřad v Pacově varoval občany před procházkami v parcích. Kvůli velkému podmáčení půdy a větru hrozí vyvracení stromů.

V noci se rozvodnily řeky i v severních a západních Čechách, povodňového ohrožení dosáhla Smědá, Novohradka a Loučná. Na řece Smědé v Předláncích na Liberecku platí stav ohrožení. Voda se zatím rozlila pouze na pole a louky, hasiči rozvezli lidem kolem tisícovky pytlů k zabezpečení vstupů do domů. Většina řek už ale kulminovala, stav se tak pomalu začíná vracet k normálu.

V Masojedech na Kolínsku se zase vlivem deště sesunula hradební zídka na starší domek. Preventivní opatření kvůli zvyšující se hladině Vltavy už přijala i Praha. Uzavře protipovodňová vrata na Čertovce.

Jižní Morava stále v ohrožení

S následky vydatných dešťů stále bojuje Jihomoravský kraj. Extrémní ohrožení trvá na řece Moravě u Strážnice. Hladina dosahuje stále přes sedm metrů, i když během noci mírně klesla. Hladina je tak na úrovni padesátileté vody. Řeka stoupala také u Lanžhota. Nově byl pak třetí stupeň povodňové aktivity vyhlášen na Svratce v Židlochovicích. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek zvažuje, že si vyžádá pomoc armády:

„Nejpravděpodobnější se mi jeví, že na základě žádosti vedení města Slavkova požádám o pomoc vojenskou jednotku z Bučovic, která by vystřídala profesionální i dobrovolné hasiče. Ti se ve Slavkově vypořádávají s následky povodní již více než týden a je to na nic už vidět.“

V městské části Opava - Jaktař zasahovali hasiči při odstraňování podemletého plotu u místní základní školy. | Foto: ČTK

"Po nedávných povodních a vytrvalých deštích je půda v krajině velmi nasáklá a již nemůže absorbovat žádnou vodu. Proto jsou lokální povodně mnohem rychlejší," dodává Hašek.

Ještě bude pršet

Vyhráno ale není, podle meteorologa Františka Šopka přijdou další lijáky na východ republiky v noci na zítřek:

„Zejména pak zesílí srážky na východní Moravě a ve Slezsku. Během noci tak lze očekávat přechodné zhoršení situace hlavně na východě republiky. V průběhu pátku ale srážky úplně ustanou a víkend bude na celém území republiky slunečný a beze srážek.“

„Naši hasiči vyjeli během noci a dopoledne k 315 událostem. Prostor, který byl při květnových povodních zasažen se rozšířil také o obce na Opavsku. Z ohrožených lokalit muselo být evakuováno 63 obyvatel. 30 z nich bylo ubytováno v nouzovém ubytování v Opavě,“ vypočítává hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas a varuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v Moravskoslezském kraji a připravovaných opatřeních mluvil na Rádiu Česko hejtman kraje Jaroslav Palas.

„Podle Českého hydrometeorologického ústavu by nás měly ještě večer a v noci postihnout další srážky, které by mohly opět způsobit lokální problémy. Půda je totiž nasáklá vodou a její absorpční schopnosti jsou nulové.“

„Krizový štáb je v pohotovosti. Jsme připraveni okamžitě zareagovat. Doplnili jsme dalších 50 tisíc pytlů s pískem, kterými můžeme doplnit stávající zábrany. Uvolňujeme další finanční prostředky, abychom mohli reagovat na hrozící sesuvy půdy a provádět sondy,“ dodává Palas.

Naděžda Hávová, Ladislav Dvořák, Ivana Bernáthová, Ivan Mls, Zuzana Kopuletá, Jiří Blažek, Jana Kosová, Ladislav Válek, Petr Havránek, Jan Piroch, Petr Král, Martina Spěváčková, Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme