Stovky aktivistů vyhoštěných Izraelem čekalo bouřlivé přivítání

Bouřlivého přivítání se v noci dočkaly stovky zahraničních aktivistů, které po dvoudenním věznění Izrael deportoval do jejich zemí. Mohutné oslavy zažilo Turecko, ale také Řecko a Libanon. Izrael propustil všechny zadržené civilisty pod silným mezinárodním tlakem. Původně chtěl některé z nich soudit. Desítky aktivistů se totiž v pondělí snažily násilně zabránit obsazení lodí izraelskými komandy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protiizraelským aktivistům se doma dostalo bouřlivého přijetí

Protiizraelským aktivistům se doma dostalo bouřlivého přijetí | Foto: AFP

Většina cizinců odletěla do Istanbulu a do Athén. V zájmu urychlení operace Izrael dokonce odeslal do Turecka těla všech devíti zabitých. U tří se bezpečně vědělo, že jde o Turky. Šest obětí své razie v mezinárodních vodách ale židovský stát ani nestačil identifikovat. V Izraeli tak zůstalo už jen sedm vážně zraněných, odlet tří dalších zdržely administrativní potíže.

Izrael zavezl cizince z moře na své území proti jejich vůli, původně mířili s humanitární pomocí do palestinské Gazy.

Turečtí politici opakují, že šlo o pirátství a státní terorismus. V izraelské armádě naopak panuje nespokojenost, že vláda pustila domů i ty aktivisty, kteří na vojáky prokazatelně útočili.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme