Automobilový průmysl v USA už roste 7 měsíců

Prodeje automobilů ve Spojených státech se v květnu meziročně zvýšily o devatenáct procent. V předchozích dvou letech hospodářskou krizí těžce zkoušený sektor tak roste už sedm měsíců v řadě. Z toho profitují i americké automobilky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobil. Ilustrační foto

Automobil. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Chrysler, který loni zbankrotoval, například v noci na dnešek ohlásil květnový nárůst prodejů o 33 procent. A to mimo jiné také výrazně zvyšuje šance státu, že chystaná privatizace očištěné firmy bude úspěšná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Makléř BH Securities Martin Štěpán ve Světě o osmé.

Americká ekonomika jako celek podle většiny prognóz i nadále poroste. Důvěra spotřebitelů se i přes drobná zakolísání zvyšuje. „Podle odhadů by měl posilovat i automobilový sektor, nicméně tempo už nebude rychlé,“ poznamenal makléř BH Securities Martin Štěpán.

Posilování automobilového průmyslu pomůže hlavně zlepšující se situace na trhu práce. „Důležitá bude rovněž situace na kreditním trhu, která se sice v posledních týdnech lehce zhoršila, nicméně nadále zůstává na normální úrovni,“ řekl Štěpán.

Automobilky mají nejlepší období svého růstu za sebou. „Souvisí to s ukončení fiskálních stimulů,“ podotkl makléř BH Securities. Na trhu je podle něj v současné době nejlépe situovaný Ford, který má široké portfolio značek a dobrou segmentaci tříd.

Štěpán upozorňuje také na fakt, že automobilový sektor je velmi cyklické odvětví. Ekonomické zotavení se do cen automobilek promítlo nejrychleji. „Na případný nákup akcií je už trochu pozdě,“ řekl. Například akcie Fordu už posílily o sto třicet procent.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme