Není plž jako plž

4. červen 2010

Plžů u nás žije bezpočet druhů, jejich jména znějí často podivně. Více řekl Aleš Hoření ze Správy CHKO Český ráj redaktoru Miroslavu Ponomarevovi.

Mezi málo známé druhy patří síměnka, oblovka, údolníček, ostroústka, drobnička a další. Známí jsou pak slimáci, plzáci a hlemýžď.

Ovšem druh, o které bychom se rádi dozvěděli více, žije pouze na jediném místě v Česku, v jedné lokalitě Českého ráje.
Jedná se o druh vrkoč Geyerův (Vertigo geyeri), je to kriticky ohrožený druh. Žije na jednom českorajském slatinném prameništi. V současné době se vyskytuje spíše ve Skandinávii, v Rusku. Vyhovují mu spíše chladnější polohy a v České republice zůstal jako pozůstatek doby ledové na jedné jediné lokalitě.

Vrkoč je ale spíš než šnek jen šneček.
Je to takový drobný plž, dosahuje velikosti zhruba 1,7 milimetrů. Žije v listí, v lesní hrabance, okusuje lístky, žere bakterie a nárůsty řas. V Českém ráji je v současné době ohrožen vysycháním celé krajiny a vysycháním zmíněného prameniště.

Různých druhů šneků a šnečků je v Českém ráji daleko víc. A zdaleka ne všichni jsou tak vzácní, naopak některých je až moc.
Na té lokalitě, o které mluvím, a kterou nesmím pod trestem smrti zmínit, protože to by mě kolegové v práci ukřižovali, žije celá řada dalších druhů, je jich tam asi 60. Například známý invazní plzák španělský se tam vyskytuje také. V Českém ráji spíše škodí, takovým zajímavým způsobem. Tenhle plzák nám zničil jednu lokalitu silně ohroženého rostlinného druhu, kruštíku polabského, když tyto chráněné květiny sežral.

Spustit audio