Krize evropské měny: Podle ekonomů ji čeká oslabení

Euro v noci na dnešek vůči dolaru i většině dalších světových měn mírně posílilo. Přesto i nadále zůstává na dohled svého čtyřletého minima. A podle některých analytiků bude hůř.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Společná evropská měna totiž podle ekonomů kvůli turbulencím v eurozóně brzy oslabí z nynější úrovně 1,22 dolaru za euro až pod psychologickou úroveň 1,20. To by pak mohlo prohloubit nervozitu na trhu a související míru nedůvěry ve stabilitu eura.

Evropská centrální banka (ECB) se nechystá intervenovat na podporu eura. Včera to alespoň tvrdil člen rady guvernérů Noyer. Podle pozorovatelů bude pád eura pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O krizi evropské měny jsme na Rádiu Česko hovořili se Štěpánem Pírkem, manažerem společnosti Colosseum.

„Kdyby pád eura pokračoval, což nelze vyloučit, tak by ECB mohla přistoupit nakonec i k intervencím. Nicméně ty vždycky nefungují, víceméně jen zbrzdí ten probíhající vliv, protože finanční trhy jsou daleko silnější než každá jednotlivá centrální banka,“ uvedl na Rádiu Česko manažer společnosti Colosseum, která obchoduje s cennými papíry a měnami, Štěpán Pírko.

Některé evropské země ze slabého eura profitují

Evropa, respektive Německo podle pozorovatelů ze slabého eura profituje. Oslabení kurzu eura tak třeba podle expertů investiční banky Goldman Sachs vlastně Evropě prospívá.

„Mají pravdu. Nicméně každá mince má dvě strany. Z pohledu na exportéry je to určitě velmi pozitivní vliv a Německo i jiné evropské země z toho profitují. Nicméně druhá strana mince je inflace. Oslabující měna určitě zvyšuje inflační tlaky. Takže je to dobré pro export, ale zase to zvyšuje ceny,“ přiblížil manažer.

Podle některých expertů hrozí, že by další oslabení eura znervóznilo a nebo přímo vyděsilo investory a ti by tak roztočili pomyslnou výprodejovou spirálu. Spekuluje se i o kurzu eura 1:1 vůči dolaru.

„Spekulace proti euru jsou na velmi rozsáhlých úrovních. Nicméně takovéto měnové pohyby jsou zatím v souladu s relativně běžným chováním na trzích. Nejedná se o nějaký šok v krizi nebo kolaps. Špatné by však bylo, kdyby se od eura odvrátily centrální banky a začaly snižovat devizové rezervy v eurech, případně kdyby se rozpadla evropská měnová unie,“ vysvětlil Pírko.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme