Únik ropy přináší malým obchodníkům rekordní zisky. Zatím

Ropa v Mexickém zálivu zasáhla ostrovy u pobřeží států Alabama a Mississippi. Blíží se také k pobřeží Floridy. Avšak v Louisianě, která je přímo ohrožena už několik týdnů, si místní obyvatelé na nedostatek podnikatelských příležitostí zatím nestěžují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovníci společnosti BP čistí pobřeží

Pracovníci společnosti BP čistí pobřeží | Zdroj: ČTK

Městečko Venice, Louisiana. Že se děje něco mimořádného, naznačují vrtulníky přelétající každou chvíli nad hlavou. Podnik Adam’s Grocery - česky nejspíš Obchod u Adama - nedaleko zdejší maríny se spoustou zakotvených rybářských lodí se musel přeorientovat na novou klientelu.

„Za normálních okolností tady obsluhuji posádky rybářských lodí. Ty, které prodávají úlovky přímo na trh, i ty, které si najímají turisté - sportovní rybáři,“ říká mi Ben, který obchod vede.

Na letošek bylo plánovaných několik rybářských rodeí - soutěží, při kterých se závodí o nejlepší úlovky. To vždycky znamenalo vysoké tržby. Ale letos je to jinak. Rodea byla zrušena. To znamená, že se Obchod u Adama musí spoléhat na jiné klienty: zaměstnance najaté společností BP, kteří pracují na odstranění následků ekologické havárie.

„Zatím se nám vede dobře, ale máme jiné zákazníky, kteří tady nejsou napořád,“ říká Ben. Lidé, které si najala společnost BP, nesmějí s novináři mluvit. Podepisují to ve smlouvě. Ale nejmenovaný předák party rozmisťující bariéry v moři se mnou ztratí aspoň pár slov.

Teď tady má tým třiceti lidí a čeká, že jich dorazí o hodně víc. Je z Houstonu v Texasu. Ze sousedních států přijíždějí další a další lidé, kteří potřebují někde bydlet.

V motelu Venice Inn se na recepci dveře s hosty netrhnou. Wendy, která motel vede, připouští, že teď má její rodinný podnik naprosto rekordní tržby a pokoje jsou zamluvené na měsíce dopředu. Ale podle Wendy to nebude trvat dlouho a současná konjunktura vezme za své.

„Až to skončí, tahle komunita může umřít,“ říká Wendy a myslí tím celé městečko Venice. Při pohledu na živý provoz na hlavní silnici a v několika zdejších obchodech se to zdá být přehnané tvrzení. Ale také Ray, který tady má obchod se smíšeným zbožím, varuje.

„Po Katrině jsme ztratili asi 25 procent obyvatel,“ říká Ray s odkazem na hurikán Katrina a jeho následky v roce 2005. „Osmdesát procent lidí, které tady teď vidíte, je odjinud, mladí lidé nezůstávají,“ vysvětluje Ray, proč podle jeho názoru nemají malé vesničky a městečka na pobřeží Louisiany budoucnost.

Možná má pravdu. Ale aspoň zatím to nepůsobí tak, že by místní obyvatelé kvůli úniku ropy nějak dramaticky trpěli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Únik ropy přináší malým obchodníkům rekordní zisky. Zatím


Zvětšit mapu: Venice v Louisianě

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme