Japonsko: Hatojama opouští nejen křeslo premiéra, ale i stranické vedení

Jukio Hatojama je už třetí japonský premiér, který nevydržel v čele země déle než rok. Opouští nejen premiérského křeslo, ale i vedení Demokratické strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jukio Hatojama, předseda Demokratické strany

Jukio Hatojama, předseda Demokratické strany | Zdroj: ČTK

Jak Hatojama uvedl ve svém abdikačním projevu, k rezignaci se rozhodl kvůli poklesu popularity - z důvodu ztráty voličské podpory. Ta by totiž podle jeho slov mohla negativně ovlivnit i červencové parlamentní volby.

„Za rezignací však stojí pravděpodobně kritika spolustraníků a opozice, kterým se nelíbí, že Hatojama neodsunul americkou vojenskou základnu z ostrova Okinawa, ačkoli s tímto slibem vyhrál parlamentní volby,“ uvedla Kateřina Procházková ze zahraniční redakce Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důvodech Hatojamovy rezignace jsme na Rádiu Česko mluvili s Kateřinou Procházkovou ze zahraniční redakce Radiožurnálu.

Doplnila, že na základně působí zhruba 10 tisíc amerických vojáků. V rámci takzvaného desátého dodatku poválečné ústavy Japonsko totiž od konce druhé světové války nesmí disponovat armádou. Bezpečnost ostrovů proto zajišťují Američané.

„Jejich přítomnost ale není příliš vítaná. Speciálně po tom, co v roce 1995 jeden z amerických vojáků znásilnil 12letou japonskou školačku,“ uvedla Procházková.

Hatojama proto postavil svou kampaň na přesunu základny na jiné místo. Sliboval, že se tak stane do konce letošního května.
„Slib však nedodržel a jako první ho začala kritizovat ministryně pro záležitosti spotřebitelů. Hatojama ji za to z kabinetu propustil a v reakci na to všichni socialisté opustili jeho kabinet. Zbylí politici ho pak požádali o rezignaci,“ dodala.

Poslední tři japonští premiéři se neudrželi ve funkci déle než rok. Za jejich odstoupeními byly nejrůznější důvody – finanční skandály, korupce, snížení popularity.

„Japonský politik totiž pro zachování tváře raději odstoupí, než aby byl očerněn a zdiskreditován. Zachovat si čest je v Japonsku tradiční prioritou,“ vysvětlila Kateřina Procházková ze zahraniční redakce Radiožurnálu.

Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme