Rakovina kůže ze slunění: Jakou máte šanci?

Lidé, kteří v létě berou pláže útokem a vystavují se slunci, většinou nemají tušení o tom, jak moc jsou náchylní k rozvoji rakoviny kůže. Změnit by to mohlo testování jediného genu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž a žena na pláži

Muž a žena na pláži | Foto: Comstock Images

Mezinárodní tým výzkumníků jako první popsal celý řetězec událostí na molekulární úrovni, který v pokožce zvyšuje riziko maligního nádorového bujení. V jeho centru stojí gen, který kóduje vznik melanokortinového receptoru 1 (MC1R). Pokud tento gen nefunguje správně, přestanou kožní buňky odpovídat na hormonální signály, které je stimulují k produkci tmavého pigmentu melaninu. Právě ten by měl buňky chránit před poškozujícími účinky ultrafialového záření.

Objev významu, který má gen pro melanokortinový receptor na riziko vzniku rakoviny kůže, může mít podle vědců hned dvojí přínos. Zaprvé, genetické otestování genu by v budoucnosti mohlo každému člověku říci, jak moc je právě pro něj slunění nebezpečné. Druhou možností je vývoj léčiv nebo nové generace ochrany proti slunci, která by genu vracela plnohodnotné funkce.

Zdroj: FASEB Journal

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme