Pohled do oka šílené krávy

Podle básníků jsou oči oknem do duše. U dobytka se sice dá o duši pochybovat, ale podle nové studie může pohled do oka ovce či krávy detekovat prionové onemocnění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mozková tkáň napadená BSE

Mozková tkáň napadená BSE | Foto: Public Health Image Library, Licence Public Domain, volné dílo

Obávaná nemoc šílených krav neboli BSE patří mezi spongiformní encefalopatie, které se přenášejí priony. Lidé se jimi mohou nakazit konzumací některých tkání infikovaného zvířete. Přítomnost infekce se zatím dá odhalit jen testováním mozku poražených zvířat, ale vědci pracují na vývoji jednodušších a rychlejších testů. Dřívější studie naznačily, že klíčem k takovému testování může být sítnice oka, na které prionová infekce zanechává určité změny vyvolané ukládáním látky lipofuscinu.

Vědci z Iowské univerzity tento princip testovali na ovcích, které se nakazily prionovým onemocněním skrapií. Ze zmražených očí poražených zvířat vyoperovali sítnice, které zkoumali fluorescenční spektroskopií. Zjistili, že sítnice nemocných zvířat pod paprsky světla o různé vlnové délce vydávají charakteristické záření, které se u sítnic zdravých jedinců nenajde. Tento objev by mohl být podstatou jednoduchého neinvazního testu, který by podle fluorescenčního spektra sítnice umožnil okamžitě identifikovat zvířata nakažená prionovými chorobami.

Zdroj: Analytical Chemistry

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme