Italští rybáři protestují proti novým evropským normám rybolovu

Organizace italských rybářů tvrdí, že nové evropské normy rybolovu pro ně budou znamenat ztráty kolem 12 milionů eur ročně. Rozhodli se proto protestovat. 150 rybářských člunů zakotvilo v jednom z benátských kanálů a rybáři tvrdí, že neodplují dokud ministr zemědělství nenajde efektivní řešení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lodě rybářů a farmářů

Lodě rybářů a farmářů | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Nové evropské normy vstoupily v platnost 1.června. Jejich cílem je zabránit drancování moří. „Italští rybáři si sice ztěžují už dlouho, že moře chudnou, ale když se jedná o konkrétní kroky, chtěli by, aby se jich netýkaly,“ uvedla v Odpoledním Radiožurnálu spolupracovnice Vědunka Lunardi.

Podle nových norem rybářské sítě musí mít minimálně 5 centimetrová oka a tím pádem nebude podle rybářů možné lovit maličké sépie a kalamáry, které jsou oblíbenou specialitou zejména na pobřeží. Nelíbí se jim ani to, že lov vlečnou sítí, která pohltí všechno při mořském dně, lze provozovat minimálně 3 námořní míle od pobřeží

Přehrát

00:00 / 00:00

O protestech italských rybářů jsme v Odpoledním Radiožurnálu hovořili se spolupracovnicí v Římě Vědunkou Lunardi.

Podle rybářů je to příliš velká vzdálenost jak v mělkém Adriatiku, tak v Tyrhénském moři, které se svažuje náhle do velkých hloubek. „Prostě italští rybáři tvrdí, že nové normy jsou dobré pro severní moře a oceány, ale nikoli pro italská moře,“ říká Lunardi.

Média: Normy připraví Italy o některé rybí speciality

Italská veřejnost ví velmi dobře, že moře chudnou kvůli příliš intenzivnímu rybolovu. Kromě toho většina ryb a mořských plodů, které se dnes konzumují v Itálii, pochází z chovů. Média se nyní zhrozila nad tím, že budou chybět některé druhy měkkýšů, které se ještě uměle nepěstují.

Italská veřejnost však ví, že italští rybáři pročesávají mořské dno tak moderními technologiemi, že v písku zůstane málo a moře chudnou.

„Většina Italů nikdy neochutnala smažený potěr sardinek nebo centimetrových sépií - což je zdejší přímořská specialita - je chutná, ale zbytečná a pro moře ničivá. Rybáři prostě tentokrát nemají podporu veřejnosti,“ uvedla k tomu Lunardi.

Rybáři podle ní žádají, aby vláda vyjednala výjimky pro Itálii, ale pravděpodobně se spokojí s finanční podporou. „Otázkou však je, v jaké výši. Musí koupit nové sítě a to je nákladná záležitost a chtějí také úhradu ztrát, které odhadují na 12 milionů,“ dodala v Odpoledním Radiožurnálu Lunardi.

Jiří Chum, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme