Uprchlého podnikatele Romana Vaškůje dopadli rakouští policisté

Roman Vaškůj byl dopaden rakouskými policisty ze speciálního útvaru – známého také jako lovci lebek, v centru Vídně. Na zadržení spolupracovali i čeští kolegové, kterým unikal už několik měsíců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panorama s Vienna DC Tower 1 a 2, Vídeň (2004)

Panorama s Vienna DC Tower 1 a 2, Vídeň (2004) | Foto: Perrault Projets / město Vídeň

Vaškůj byl odsouzen na 7,5 let vězení za nelegální podnikání a daňové úniky. Podle rozsudku měl Vaškůj připravit stát o více než půl miliardy korun, když v polovině devadesátých let dovážel do Česka nedaněné palivo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vaškůje.mp3

Státní zástupce označil tento případ za jeden z nejzávažnějších daňových deliktů v historii země.

"Jeho případ se vlekl řadu let. Prokázat vinu v oblasti daňových úniků je velmi složitý právní problém. Vaškůj se několikrát odvolával, měl dobré advokáty, i soudci se na jeho případu střídali," říká k případu reportér časopisu Respekt Ondřej Kundra.

Kontroverzní podnikatel se snažil finančním úplatkem a luxusní dovolenou uplatit Marcelu Urbanovou - klíčovou svědkyni v kauze bývalého lidoveckého předsedy, Jiřího Čunka. Urbanová za úplatek neměla vypovídat proti Čunkovi. Soud za tento případ vynesl verdikt o vině, ale od potrestání upustil.

Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme