Desetibojař Clay chce útočit v Kladně na světový rekord

Americký desetibojař Bryan Clay bude hlavní hvězdou TNT - Fortuna meetingu v Kladně. Od 15. do 16. června se pokusí o překonání světového rekordu, který od roku 2001 drží Roman Šebrle. Clay však rozhodně není jedinou hvězdou, která se na stadionu na Sletišti představí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Šebrle na kladenském mítinku

Roman Šebrle na kladenském mítinku | Foto: desetiboj-kladno.cz

Čtvrtý ročník TNT-Fortuna meetingu je letos poprvé zařazen do prestižního vícebojařského seriálu IAAF Challenge a právě tento fakt pomohl pořadatelům přivézt do Kladna opravdu světovou špičku.

V mužské disciplíně budou startovat Kazach Dmitrij Karpov, Bělorus Andrey Kravčenko, Jamajčan Maurice Smith a přes zranění třísel z Hypomeetingu v Götzisu by se měl představit i mistr světa z Berlína Američan Tray Hardee.

Přehrát

00:00 / 00:00

Desetibojař Clay chce útočit v Kladně na světový rekord

Do ženského sedmiboje nastoupí například Ukrajinka Anna Melnichenková, Polka Karolína Tyminská a další známé závodnice. Přesto všechno bude největší pozornost upřena na jiná dvě jména.

„Celý čtvrtý ročník je v podstatě už půl roku postaven na dvou jménech – Roman Šebrle a Bryan Clay. Clay by se tu měl pokusit o světový rekord, minimálně o vynikající výkon. Je to vlastně symbolický pokus vzít Romanovi v jeho rodišti svěťák,“ řekl ředitel meetingu Zdeněk Lubenský, který má pro Claye připravenu i prémii 50 tisíc dolarů za případné překonání světového rekordu.

„Rekordy jsou do toho, aby se překonávaly. To znamená, že to Bryanovi přeji, aby se mu to povedlo, nebo aby se alespoň přiblížil. Ale není to jednoduché!“ prohlásil držitel světového maxima Roman Šebrle.

Má Clay potřebnou motivaci?

Na překonání hranice 9026 bodů je však potřeba přízně spousty okolností, které se ve dvou soutěžních dnech musí takzvaně sejít. Počasí, momentální forma, psychická odolnost a také něco, co podle Šebrleho Clayovi zřejmě chybí.

„Bojím se, že Bryan nemá až takovou super motivaci to opravdu udělat. Je mistr světa, olympijský vítěz, takže už je to pro něj těžší v tomhle smyslu. Motivace je někde jinde, než byla u mne. Ale třeba se pletu, to se uvidí,“ konstatoval Roman Šebrle.

Přesto všechno se to může olympijskému vítězi z Pekingu podařit. Kladenský stadion je na to naprosto ideálním prostředím. Atleti si Sletiště chválí možná ještě více než věhlasný Götzis. Roman Šebrle se ale ztráty výsostného postavení ve světových tabulkách nebojí.

„Mně už je pětatřicet let, svoje jsem si užil. Světový rekord jsem udělal. Navíc jsem překonal jako první člověk hranici devíti tisíc, což už mi zůstane. Takže o světový rekord se už nebojím, dopřeji ho rád i jiným,“ prohlásil Roman Šebrle.

To ale neznamená, že Šebrle bude v Kladně jen nečinně přihlížet tomu, jak mu Clay jeho rekord bere. Po zdravotních problémech v Götzisu, kde odstoupil před druhým dnem, aby zabránil možnému zranění, je připraven bojovat o přední příčky

„Já se stoprocentně na TNT Fortuna meeting těším, protože je to doma. Doufám, že přijde co nejvíce lidí. A čím více jich přijde, tím lépe já budu závodit a atakovat přední příčky,“ řekl Roman Šebrle.

Petr Kadeřábek, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme