Německo nebude mít prezidentku. Favoritem je Wullf

Německo nebude mít prezidentku. Vládní koalice nakonec nominuje dosavadního ministerského předsedu Dolního Saska Christiana Wullfa z CDU, který se pravděpodobně stane prezidentem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolková republika Německo

Spolková republika Německo | Foto: Emanuel Macoun

Padesátiletý premiér Dolního Saska Christian Wulff patří mezi zkušené konzervativní politiky. Přesto by byl v případě zvolení nejmladším německým prezidentem v historii.

Volit se bude 30. června. Wulff by úřad zastával rád: "Těším se na ten úkol. Myslím, že je možné svést lidi dohromady, udělat něco pro soudržnost naší společnosti, dodávat odvahu a optimismus v těžkých časech, Ten úkol mě láká, chtěl bych úřad vykonávat, těší mě že se 30. června budu moct účastnit volby a pak se veškeré mé úsilí soustředí na to sloužit lidem a naší zemi."

Podle německé ústavy má prezident jen malé pravomoci. Měl by ale umět svou zemi podpořit. Horstu Köhlerovi se často vyčítalo, že se k řadě věcem nevyjadřoval. Christian Wulff má zase podle listu Financial Times Deutschland nedostatek charismatu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl spolupracovník v Berlíně Jaroslav Šonka.

„Předhazovat Wulffovi nedostatek charismatu je mediální trik, aby bylo o čem hovořit. Wulff je dobrým řečníkem a kromě toho je to takový krasavec. Má určité publikum už dané svým vystupováním. Jeho přítomnost vypadá jako velmi dobrá reprezentace,“ řekl na Rádiu Česko berlínský spolupracovník Jaroslav Šonka.

Další porážka pro kancléřku

„Christian Wullf je kreativní člověk, který jde vstříc lidem, je připraven v době těžké ekonomické krize převzít odpovědnost za naši zemi a který bude určitě výborným prezidentem,“ chválila společného koaličního kandidáta kancléřka Merkelová. Před tím ovšem musela spolknout další hořkou pilulku, kdy se část CDU postavila proti její favoritce.

Wulff přitom patřil k odbojným zemským premiérům, kteří otevřeně soupeřili s Angelou Merkelovou. Netají se také tím, že by byl rád jejím nástupcem v kancléřském úřadu. Podle některých pozorovatelů ho Merkelová chce do sídla prezidenta v zámku Bellevue tak trochu uklidit.

„Ano tato varianta je velmi průhledná. Ono se opravdu nedá z pozice spolkového prezidenta stát se zase politickým vedením země. Je to funkce na dosloužení. Pro Wulffa by to znamenalo stát se v podstatě člověkem, který klade věnce,“ dodal Šonka.

Zvolení Wullfa pravděpodobně nezabrání ani skutečnost, že opoziční SPD postaví vlastního kandidáta Joachima Gaucka. Ten byl v 90. letech prvním vedoucím úřadu , který spravuje dokumentaci někdejší Stasi. Koaliční strany totiž disponují ve Spolkovém shromáždění dostatečnou většinou hlasů.

„Joachim Gauck je osoba s velkou popularitou. Je to geniální řečník – spontánně přednes čtvrthodinový projev. Je to osoba velice uvážlivá, která se vyzná v historii. Například sjednocování Německa umí velmi dobře. Kandidát je to výborný, ale nevíme jak se bude vytvářet ta většina, které se vytvářejí na základě doporučení politických stran,“ uvedl Šonka.

Klára Stejskalová, Katarína Brezovská, Václav Sochor, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme