Třináct zemí EU možná zjednoduší pravidla pro rozvod

Třináct členských zemí Unie by mohlo zjednodušit pravidla pro rozvodová řízení. Má jim k tomu pomoci nový nástroj evropské integrace, kterým je „posílená spolupráce“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie

O jejím zavedení budou rozhodovat ministři spravedlnosti sedmadvacítky na schůzce v Lucemburku. Česko mezi těmi, kteří chtějí v otázce rozvodů těsněji spolupracovat zatím není.

„Návrh na rozvod podala v Belgii manželka a soud rozhodoval podle belgického práva. Umí perfektně francouzsky a myslím, že to byl důvod, proč podala žádost tady. Předpokládala, že bude ve výhodě. Ve finále se to nepotvrdilo. Asi jsem měl štěstí na dobrého advokáta,“ svěřil se se svou zkušeností muž, který nedávno absolvoval rozvodové řízení před belgickým soudem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Pavla Nováka z Bruselu o zjednodušení pravidel pro rozvodová řízení

Odehrálo se podle zásady: ve kterém státě se podá návrh nejdřív, toho právo se použije.

Když se ministři spravedlnosti Unie dnes rozhodnou dát zelenou posílené spolupráci třinácti zemí, otevřou tím cestu k větší právní jistotě manželů při rozvodu. Páry, které spolu dál nechtějí žít, budou předem vědět, podle jakého práva bude moci soud jejich manželství rozvést.

„Nikdo nikoho nebude moci předběhnout tím, že půjde k soudu a zařídí si pro sebe výhodnější podmínky. Kromě větší právní jistoty to s sebou přinese i úsporu času a peněz, což mívá v rozvodových případech velký význam. Chrání to také ten nejslabší článek v rozvodech a tím jsou děti,“ řekl polský europoslanec Tadeusz Zwiefka.

Polský europoslanec je zpravodajem návrhu na zavedení posílené spolupráce v otázce rozvodů.

Česko se do ní zatím nezapojí

Výbor pro právní záležitosti Evropského parlamentu uzavření takové spolupráce tento týden podpořil.

„Podle nového evropského práva bude soud rozhodovat, který právní řád se má pro rozvodové řízení použít, aby se zohlednily zájmy obou manželů a ne jen jednoho,“ vysvětlil poslanec Zwiefka.

Má tedy vyrovnat pozice manželů a chránit toho slabšího z nich.

Budovat posílenou spolupráci a vytvořit si společná pravidla pro určování rozhodného práva pro rozvody chce zatím třináct zemí. Například Bulharsko, Francie, Německo nebo Rakousko.

Česko se do ní zatím nezapojí. Ministerstvo spravedlnosti není z odborného hlediska proti, ale náš parlament se zatím k této myšlence nestihl vyjádřit.Výhodou posílené spolupráce je, že se k ní kdykoli mohou další státy přidat.

Pavel Novák, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme