Deska obětem masakru v Postoloprtech přišla podle některých pozdě

Památník obětem masakru sudetských Němců odhalili ve čtvrtek v Postoloprtech na Lounsku. Revoluční gardy tam po druhé světové válce zastřelili asi osm stovek civilistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pamětní deska v Postoloprtech.jpg

Pamětní deska v Postoloprtech.jpg

Stavbě památníku na zdejším hřbitově předcházela několikaletá diskuse historiků, představitelů města a spolku původních rodáků Žatecka. Postoloprtská radnice souhlasila s vybudováním pietního místa po dlouhých deseti letech odmítání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odhalení pamětní desky v Postoloprtech sledoval Jan Beneš.

Odhalení přihlížela asi stovka lidí. Z velké většiny šlo o potoky bývalých původních obyvatel Postoloprt a Žatce, potomky obětí takzvaného postoloprtské masakru. František Šedivý se také přišel podívat.

„Mně bylo deset let, bráchovi bylo pět, sestře tři roky a tátu tady zastřelili. Takže to bylo krutý. Oni řekli, že se jdou čistit kasárna a večer se ty lidi nevrátili. V jedenáct, když byla tma, tak to začali tahat k okopu a tam to postříleli,“ vzpomínal Šedivý.

Odhalení pamětní desky přišlo podle něj příliš pozdě. „Nemá to cenu po šedesáti pěti letech se v tom hrabat a tak. Deska nic neříká, neříká, kdo tady padnul, kolik jich tady zabili a nic.“

Naopak radost z odhalení pamětní desky měl třeba Otokar Lébl, iniciátor myšlenky a předseda rodáckého spolku města Žatec. „Jsem spokojený a děkuji všem, kteří mi přitom pomáhali,“ řekl Lébl.

Hromadné vyvražďovaní německých obyvatel jen proto, že byli Němci, se na jaře roku 1945 neuskutečnilo jen v Postoloprtech. Tragédie podobného nebo menšího rozsahu se děly po téměř celých bývalých Sudetech.

Jan Beneš, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme